Здоров’я

Вірусологи розповіли, чому коронавірус такий заразний

Новий коронавірус поєднує в собі властивості двох інших споріднених коронавірусів, один з яких мав високий ступінь летальності, а другий був вкрай заразний.

Вчені зі США вивчили структуру коронавірусу SARS-CoV-2 і виявили особливості, які, на їхню думку, пояснюють, чому патоген так швидко поширюється між людьми. Результати дослідження опубліковані в журналі Journal of Molecular Biology.

Щоб зрозуміти, чому новий коронавірус SARS-CoV-2 такий заразний, біологи з Корнельського університету порівняли його структуру з відомими раніше коронавірусами людини.

Автори дослідження зазначають, що, незважаючи на те, що SARS-CoV-2 за своєю будовою дуже схожий на SARS-CoV-1, який вперше був зафіксований у людей в 2003 році, — 86 відсотків їхньої геномної послідовності збігаються, — у нього є риси, схожі з доброякісним людським коронавірусом HCoV-HKU1.

При цьому SARS-CoV-1 має вкрай високу летальність — близько десяти відсотків, — але не дуже швидко поширюється, а HCoV-HKU1, хоч і відносно нешкідливий, але висококонтагіозний, тобто заразний. Вчені вважають, що саме поєднання властивостей цих двох вірусів робить SARS-CoV-2 таким небезпечним.

Дослідники також виявили в структурі спайкового білка нового коронавірусу — елемента структури, що відповідає за проникнення вірусу в клітину, — особливу петлю, складену послідовністю з чотирьох амінокислот, яка не зустрічається в інших відомих людських коронавірусів.

Зі спайкового білка, або S-білка, складені шипи на поверхні коронавірусу, за допомогою яких він прикріплюється до рецепторів здорових клітин. Наявність структурної петлі дозволяє вірусу міцніше триматися на поверхні клітини, що забезпечує його гарантоване проникнення. Автори зазначають, що S-білок нового коронавірусу зв’язується з рецепторами клітин майже в десять разів щільніше, ніж спайковий білок вірусу SARS-CoV-1.

«У SARS-CoV-2 дивне поєднання обох властивостей — летальності і контагіозності. Ми припускаємо, що структурна петля дуже важлива для передачі вірусу або його стабільності, або для того й іншого», — наводяться в прес-релізі університету слова керівника дослідження, професора вірусології Гарі Віттакера.

Тим часом, дослідження, яке провели вчені з Італії не підтвердило небезпеку заражених коронавірусом стічних вод.

Медики з Італії простежили за поширенням коронавірусу нового типу по каналізації Мілана і дійшли висновку, що він міг потрапити через них в річки, озера та інші водойми, але при цьому не загрожує людині і природним екосистемам. Попередні результати роботи опубліковані в електронній науковій бібліотеці medRxiv.

Вони повідомили, що сліди вірусу в середині квітня були присутні в річках Ламбро і Південна Ламбро. Однак, тести показали, що вірус не був життєздатним, що говорить про мінімальні ризики для екосистем і здоров’я людей.

Напередодні повідомлялося, що вірусологи створили антитіло, здатне перемогти коронавірус.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net