Світ

Вісім країн підписали угоду про видобуток ресурсів на Місяці

Вісім країн — США, Великобританія, Італія, Канада, Австралія, Японія, Об’єднані Арабські Емірати і Люксембург — уклали міжнародну угоду про освоєння Місяця. Вона також передбачає видобуток корисних копалин з поверхні супутника Землі, повідомляє NASA.

Церемонія підписання пройшла онлайн в рамках Міжнародного конгресу астронавтів. Документ про освоєння Місяця назвали Угодами Артеміди — на честь американської місячної програми Artemis.

Угоди Artemis встановлюють практичний набір принципів, якими буде керуватися співробітництво в галузі дослідження космосу між країнами, які беруть участь в планах Агентства з дослідження Місяця 21-го століття.

«Артеміда стане найширшою і найрізноманітнішою міжнародною програмою дослідження космосу людиною в історії, а Угоди Артеміди стануть засобом створення цієї унікальної глобальної коаліції, — сказав адміністратор NASA Джим Бріденстайн. — Сьогоднішнім підписанням ми об’єднуємося з нашими партнерами для дослідження Місяця і встановлюємо життєво важливі принципи, які створять безпечне, мирне і процвітаюче майбутнє в космосі для всього людства».

Тепер можна буде створити бази з видобутку корисних копалин і так звані зони безпеки навколо них, щоб не допустити конфліктів з іншими країнами.

Раніше ми розповідали про майданчик, який підготувала NASA для польотів на Місяць. А також про те, що в NASA показали крижану «Зірку смерті».