Прогрес

Високу смертність від COVID-19 в Італії пов’язують з особливостями генофонду

У жителів Азії відсутній ген, який мають південноєвропейські народи, що може бути причиною різниці в кількості жертв серед італійців та азіатів.

Вчені з Італії вважають, що відмінності в тяжкості симптомів і швидкості поширення коронавірусу нового типу в різних країнах можуть бути пов’язані з особливостями генофонду жителів цих країн. Це може пояснити, чому так багато італійців померли від COVID-19. Свої висновки італійські молекулярні біологи описали в статті, опублікованій в електронній науковій бібліотеці medRxiv.

«Ми відкрили три варіації в гені ACE2, які досить часто зустрічаються серед італійців і в інших європейських народів і майже відсутні у жителів Азії. Ці версії гена, як показують наші розрахунки, можуть змінювати характер взаємодій вірусу з клітинами і впливати на швидкість його поширення та рівень смертності», — пишуть дослідники.

Коронавірус нового типу, SARS-CoV-2, потрапляє в клітини легенів людини та інших ссавців за допомогою молекул білка ACE2. Вони покривають певні типи клітин альвеол — структур в легенях, завдяки яким під час дихання проходить газообмін з легеневими капілярами. Вчені вже досить давно з’ясували, що ACE2 відіграють важливу роль в життєдіяльності SARS — збудника атипової пневмонії і близького родича коронавірусу нового типу.

У гена, який кодує цей білок, є кілька різних варіацій, які значною мірою змінюють структуру ACE2. Італійські дослідники зацікавилися, як подібні відмінності будуть впливати на те, як вірус зв’язується з цим білковим виростом і використовує його для проникнення в клітини.

Для відповіді на це питання вчені проаналізували сім тисяч геномів жителів Італії, які брали участь у проекті NIG, мета якого — вивчити генетичну різноманітність і оцінити частоту появи різних варіацій у генах італійців. Використовуючи ці дані, біологи відібрали всі існуючі варіанти ACE2 і вивчили те, як дрібні мутації в цьому гені можуть впливати на зчеплення кодованого ним білка і вірусу.

У цілому біологи відкрили три варіанти цього гена, які часто зустрічаються, а також три десятки більш рідкісних версій ACE2. Їхні наступні розрахунки показали, що одна з найпоширеніших версій цього рецептора, p.Asn720Asp, а також три рідкісні мутації взаємодіяли з коронавірусом не так, як це роблять варіації ACE2, характерні для жителів Азії.

Як саме змінюється характер їхніх взаємодій, вчені поки не можуть точно сказати. Однак вони припускають, що подібні варіації в структурі ACE2 у жителів Італії та інших південноєвропейських країн може пояснювати те, чому рівень смертності там виявився в рази вищий, ніж в Південній Кореї, Китаї та Сінгапурі.

Крім того, велика кількість різних версій ACE2 в популяції, як вважають дослідники, може пояснювати те, чому від коронавірусної інфекції іноді вмирають молоді і здорові пацієнти, які не входять до групи ризику. Крім того, це може пояснити, чому коронавірус частіше вражає чоловіків, ніж жінок. Так це чи ні, вони планують з’ясувати під час майбутніх досліджень.

Слід додати, що статтю італійських учених не рецензували незалежні експерти і редактори наукових журналів, як це зазвичай буває в подібних випадках. Тому до висновків з неї і аналогічних наукових робіт слід ставитися обережно.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net