Прогрес

Виявлена найдавніша рідкісна галактика

Космічний об’єкт незвичайної форми, ймовірно, утворився після зіткнення двох галактик. Зовнішній діаметр її кільця, в середньому, становить понад 42 тисячі світлових років.

Астрономи з Австралії виявили рідкісну і найдавнішу галактику R5519. Про це повідомляється в журналі Nature Astronomy.

Галактика віком майже 11 мільярдів років має кільцеподібну форму. Вона розташована за 10,8 мільярда світлових років від Землі і є найдальшою серед відомих. Крім того, R5519 стала першою кільцеподібною галактикою, знайденою на такій відстані.

Зовнішній діаметр її кільця, в середньому, становить понад 42 тисячі світлових років, а діаметр центрального отвору — понад 17,5 тисячі. Імовірно, R5519 утворилася в результаті «лобового зіткнення» дискової галактики з карликовою сусідньою галактикою. Остання і зруйнувала її ядро.

Цю теорію підтверджує підвищена швидкість зореутворення в кільці. Вона досягає 80 сонячних мас на рік.

Зіткнення галактик могло призвести до появи ударних хвиль від центру до периферії. Вони ущільнили газ і пил у кільці, що спричинило появу в ньому нових зірок.

Виявлення кільцеподібної галактики R5519 доводить, що їй передувала сформована дискова галактика. Раніше вважалося, що на появу цих високоструктурованих величезних об’єктів необхідно значно більше часу.