Прогрес

Виявлено «загублену ланку» еволюції чорних дір

Телескоп Hubble зняв, як якийсь космічний об’єкт розриває зірку. Це стало першим фактом існування нового виду чорних дір.

Вчені з Університету Нью-Гемпшира вперше в історії астрономічних спостережень виявили чорну діру проміжної маси. Про це повідомляє The Astrophysical Journal Letters.

На поточний момент вченим відомі два види чорних дір — невеликі об’єкти зоряної маси і надмасивні. Вчені виявили кількох кандидатів на роль проміжної чорної діри, але докази вдалося знайти тільки зараз.

У спіральній галактиці J2150 +0551 в сузір’ї Водолія телескоп зняв, як невидимий об’єкт розриває на частини зірку. Світило, розташоване за 800 млн світлових років від Чумацького Шляху, являло собою червоного карлика, утричі меншого від Сонця.

Маса чорної діри, що поглинула зірку, виявилася більша за сонячну в 50 тисяч разів. Такі параметри вкладаються в розрахунки вчених про чорні діри проміжної маси. Даний вид космічних об’єктів є певною «відсутньою ланкою» в еволюції малих чорних дір у надмасивні.

Вчені продовжать спостереження за чорною дірою і сподіваються зібрати про неї достатньо інформації, щоб виявити інші аналогічні об’єкти.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net