Світ

Влада США готує проект нової міжнародної угоди про видобуток ресурсів на Місяці

До міжнародної угоди не планують підключати Росію, оскільки Пентагон стурбований «загрозливими» маневрами російських супутників.

Влада США готує проект нової міжнародної угоди про видобуток ресурсів на Місяці, до якої вони планують підключити низку держав-партнерів. Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на джерела, знайомі з процесом підготовки документа.

Зазначається, що договір повинен отримати назву Artemis Accords (Угода Артеміди) на честь американської місячної програми Artemis. Він передбачатиме створення «зон безпеки» навколо майбутніх баз на Місяці для «запобігання шкоди або втручання з боку країн-конкурентів або компаній, що працюють в безпосередній близькості», зазначає агентство. У ньому також будуть прописані правила в рамках міжнародного законодавства, які дозволять компаніям, які ведуть видобуток на Місяці, встановлювати права власності над цими ресурсами.

Проект поки не був представлений союзникам США, проте в найближчі кілька тижнів Вашингтон планує офіційно почати переговори з такими країнами, як Канада, Японія і держави ЄС, а також з Об’єднаними Арабськими Еміратами.

При цьому, за інформацією джерел Reuters, Росії на початковому етапі серед партнерів не буде, в тому числі через позицію Пентагону. Американське військове відомство, згідно з цими даними, стурбоване «загрозливими» маневрами російських супутників, тому виступає проти підключення до проекту Москви.

Джерела заявили агентству, що не йдеться про встановлення США і їхніми союзниками суверенітету над будь-якими територіями на Місяці.

«Це не якісь територіальні претензії», — заявило джерело, яке говорило на умовах анонімності. «Ідея полягає в тому, що, якщо ви наблизитеся до району, де хтось веде діяльність, і вони оголосили про встановлення навколо нього зони безпеки, вам потрібно буде заздалегідь встановити з ними контакт, провести консультації і вирішити, як ви можете забезпечити безпеку для всіх», — зазначило воно.

Навесні 2019 року NASA анонсувало проект місячної програми Artemis, яка буде складатися з трьох етапів. Перший з них — Artemis 1 — передбачає непілотований політ встановленого на ракету Space Launch System корабля Orion навколо Місяця і його повернення на Землю, він запланований на другу половину 2020 року. Другий етап — Artemis 2 — передбачає обліт природного супутника Землі з екіпажем на борту, він намічений на 2022 рік. На третьому етапі місії — Artemis 3 — NASA сподівається здійснити висадку астронавтів на Місяць в 2024 році.

Нагадаємо, в квітні Трамп підписав указ про право США на ресурси Місяця. Документ дає право американським компаніям почати комерційне освоєння ресурсів Місяця та інших небесних тіл.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net