Аналітика

ВООЗ і СОТ попередили про дефіцит продуктів

У всьому світі через заходи із боротьби з пандемією можуть початися проблеми з поставками продовольства, що призведе до різкого зростання цін.

Продовольча безпека і світова торгівля можуть опинитися під загрозою через заходи боротьби з коронавірусом. Про це йдеться в спільній заяві трьох міжнародних організацій — Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО), Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і Світової організації торгівлі (СОТ), передає ТАСС.

Відзначається, що в першу чергу ризик стосується сільгоспсектору, харчової галузі і транспортного сектору.

«Діючи з метою захисту здоров’я і благополуччя своїх громадян, країни повинні враховувати, що будь-які обмежувальні заходи не повинні порушувати ланцюга поставок продовольства. Такого роду порушення, включаючи обмеження переміщення працівників, зайнятих у сільському господарстві і харчовій галузі, і збільшення затримок контейнерів з продовольством на кордоні, ведуть до псування швидкопсувних товарів і збільшення відходів продовольства», — йдеться в документі.

Відзначається, що обмеження в торгівлі продовольством можуть бути також пов’язані з необґрунтованими побоюваннями щодо безпечності харчових продуктів. Якщо такий сценарій стане реальністю, це викличе порушення в ланцюзі постачань продовольства, що матиме особливо відчутні наслідки для найбільш вразливих груп населення.

Крім того зазначається, що ці процеси можуть спровокувати дефіцит на глобальному ринку, що призведе до різкого зростання цін і посилення цінової волатильності.

«З досвіду попередніх криз ми знаємо, що такого роду заходи завдають особливого збитку країнам з низьким рівнем доходу і дефіцитом продовольства, а також зусиллям організацій гуманітарної допомоги із закупівель продовольства для тих, хто конче потребує. Ми повинні запобігти повторенню таких небезпечних заходів», — вказали у ФАО, ВООЗ і СОТ.

У ФАО прогнозують збої в ланцюжках поставок продовольства у квітні-травні через пандемію.

«На поточний момент порушення мінімальні, так як поставки продовольства стабільні і ситуація на ринках поки залишається стійкою. Запаси зернових у світі знаходяться на хорошому рівні, і прогнози на врожай пшениці та інших основних сільськогосподарських культур у 2020 році непогані. Хоча вже зараз можна очікувати зниження виробництва високоцінних сировинних товарів (наприклад фруктів і овочів)», — говориться в повідомленні.

Відзначається, що вже спостерігаються труднощі з логістикою, пов’язаною з переміщенням продовольства, а також вплив пандемії на сектор тваринництва через зменшення тваринних кормів і скорочення пропускної здатності боєнь.

«У результаті всього вищевказаного починаючи з квітня і травня можна очікувати перебої у постачанні продовольства», — говорять експерти ФАО.

Незважаючи на всі складнощі, глобальний ринок продовольства постраждає менше в порівнянні з іншими секторами, більш залежними від порушень у логістиці і зниження попиту, як, наприклад, транспортний, промисловий і енергетичний ринки, вважають у ФАО.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net