Прогрес

Вперше під водою знайшли поселення первісних людей

Біля берегів Австралії дайвери знайшли стоянки первісних людей кінця останнього заледеніння. Стародавні люди там жили приблизно 7-8 тисяч років тому.

На дні Індійського океану біля північно-західних берегів Австралії вперше були виявлені сліди двох поселень австралійських аборигенів, затоплених після завершення льодовикового періоду. Відкриття було зроблено дайверами на глибині трьох метрів, пише PLOS ONE.

Дайвери звернули увагу на дивні круглі камені на дні, як ніби їх обтесали вручну.

Експерти відзначають, що в той період рівень моря був набагато нижчий і територія Австралії простягалася на кілька десятків кілометрів углиб океану.

«Австралія — ​​великий континент, проте мало хто сьогодні знає, що третина її території зараз знаходиться на дні океану. Це означає, що значна частина пам’яток культури древніх аборигенів прихована під водою. Ми отримали перші дані про те, що хоча б частина цих артефактів пережила занурення під воду», — розповів один з авторів дослідження, доцент Університету Фліндерса (Австралія) Джонатан Бенджамін.

Фахівці припускають, що перші люди проникли на територію Зеленого континенту приблизно 50 тисяч років тому, рухаючись вздовж південних берегів Євразії.

Бенджамін і його колеги досліджували підводні ділянки і знайшли приблизно три сотні знарядь праці й інших артефактів у відкладеннях ґрунту і піску.

Вченим вдалося обчислити приблизний вік своїх знахідок. Так, для однієї із стоянок він склав близько 7 тисяч років, а друге поселення древніх людей виявилося старішим — більше 8,5 тисяч років.

Фахівці вважають, що на території Австралії є ще давніші сліди життя людини, які вони мають намір знайти, а відтак і уточнити історію розселення людей по континенту.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net