Прогрес

Всі масові вимирання зв’язали з глобальним потеплінням

Нове дослідження має велике значення для розуміння сучасного антропогенного впливу на клімат і біосферу.

Обидва сплески ордовиксько-силурійського вимирання відбулися через глобальне потепління, до якого привела вулканічна активність, заявили вчені, пише N+1 29 травня.

Виверження вулканів стали причиною підвищення температури океану, його окислення і аноксії — зниження вмісту розчиненого кисню. Таких висновків дійшли вчені, вивчивши відкладення в стратотипічному розрізі Добс-Лінн.

Згідно з їхнім дослідженням, результати якого опубліковані в журналі Geology, тепер є підстави стверджувати, що всі п’ять масових вимирань в історії Землі були пов’язані з глобальним потеплінням.

Відомі п’ять масових вимирань на Землі: ордовиксько-силурійські (450-443 млн років тому), девонське (372 мільйони років тому), пермське (253-251 млн років тому), тріасове (208-200 млн років тому) і мел-палеогенове (65,5 мільйона років тому).

Справжні причини цих процесів дізнатися майже неможливо, але інформація з древніх відкладень гірських порід може допомогти побудувати гіпотези.

На даний момент теорії виникнення чотирьох з п’яти масових вимирань — всіх, крім ордовиксько-силурійського — спираються на глобальне потепління.

Ордовиксько-силурійські вимирання мали два сплески з проміжком в один мільйон років і призвели до загибелі 85 відсотків біологічних видів.

Нове дослідження має велике значення для розуміння сучасного антропогенного впливу на клімат і біосферу: якщо раніше деякі фахівці посилалися на ордовиксько-силурійське вимирання, яке відбулося поза умов потепління, то тепер стало очевидно, що всі п’ять масових вимирань в історії нашої планети пов’язані з глобальним потеплінням.