Економіка

Як найбагатша у світі людина розпоряджається своїм майном

«Гроші для мене нічого не означають», — каже Білл Гейтс.

Мало хто у світі не чув про найбагатшу людину Білла Гейтса. Засновник компанії Microsoft стверджує, що гроші для нього нічого не означають. Складно сперечатися з мільярдером, адже його статки складають 110 мільярдів доларів. При цьому Білл донедавна злегка поступався іншому американцеві — Джеффу Безосу, засновнику Amazon, але знову обігнав його. Уся річ у тім, що Пентагон повідомив про угоду з Microsoft на велику суму — 10 мільярдів доларів, інформує Ukr.Media. Так на що ж витрачає такі величезні суми мільярдер?

Від приватного літака до колекції спортивних автомобілів

Гейтс, активи якого оцінюються 110 мільярдів доларів США, знову і знову заявляє про свій особливий зв’язок із грошима. Хоча у 64-річного бізнесмена є все, починаючи від приватного літака та до колекції розкішних спортивних автомобілів, він чітко дав зрозуміти, що гроші для нього нічого не означають.

Раніше Білл і його дружина Мелінда вважали несправедливим мати такі статки у той час, коли у світі панує голод. Тому замість того, щоб витрачати мільярди доларів на всілякі предмети розкоші, пара вирішила пожертвувати велику частину своїх активів у рамках благодійної кампанії. Також фонд Білла та Мелінди Гейтс підтримує безліч інших благодійних ініціатив.

Мільйон доларів у день

Навіть якщо Гейтс буде витрачати мільйон доларів в день, його активи будуть витрачені тільки через 245 років. Але як мільярдер витрачає свої гроші?

Мільярдер створив спільний фонд Breakthrough Energy на суму один мільярд доларів із 20 партнерами. У своєму виступі в американському ток-шоу Елен ДеДженерес Гейтс сказав, що він не «зірку впіймав», як це часто буває, як тільки заробив свій перший мільярд. Уже у віці 31 року Гейтс вважався наймолодшим мільярдером. Водночас він дав зрозуміти громадськості, що з часом у нього з’явилися деякі зручності, такі як приватний літак.

За деякими даними, мільярдер називає Bombardier BD-700 Global Express з 19 місцями своїм. Вартість лайнера за деякими даними близько 40 мільйонів доларів.

Внесок у нерухомість

З того часу, як Гейтс придбав нерухомість у штаті Вашингтон в 1988 році за два мільйони доларів США, вона постійно розширювалася. За ці роки на власність було витрачено 63 мільйони доларів.

Володіння, які охоплюють понад 6000 квадратних метрів, у цей час оцінюються в 125 мільйонів доларів.

Згідно із загальнодоступним даними, податок на нерухомість у 2017 році склав більше одного мільйона доларів.

Серед інших зручностей у будинку Білл відзначає цілий батутний комплекс, який особливо подобається дітям, і домашній кінотеатр. Вартість усіх екранів в будинку Гейтса становить майже 80 000 доларів. Сенсорний екран вартістю 150 000 доларів показує картини та фотографії.

Пристрасть до мистецтва

На додаток до віртуальних зображень у Гейтса є безліч справжніх картин. Так він придбав у 1988 році твір художника Уінслоу Гомера за 36 мільйонів доларів.

У бібліотеці площею 195 квадратних метрів Гейтс зберігає цінні твори, у тому числі рукопис Леонардо да Вінчі 16-го століття.

Мільярдер купив його в 1994 році за 30 мільйонів доларів.

Колекція спортивних автомобілів

Після того як Гейтс заснував Microsoft, він придбав Porsche 911. Автомобіль перейшов із рук в руки на аукціоні за 80 000 доларів.

Завдяки своїй схильності до спортивних автомобілів від Porsche 911 Білл перейшов до рідкісного Porsche 959.

Діти — наше все

Білл підтримує пристрасть своєї дочки до верхової їзди, тому придбав безліч суміжних об’єктів у Флориді. Завдяки наявності відмінних умов для тренувань цей район особливо цінується.

Ранчо Пасеана за 18 мільйонів доларів має іподром і п’ять стаєнь.

Його ранчо в Вайомінгу, придбане у 2009 році, пропонує достатньо місця для розташування коней площею 200 га.

Готельний бізнес

У мільярдера є і безліч інших інтересів. Його власна інвестиційна фірма Cascade Gates займається правами власності, наприклад, у готелі в Кембриджі, штат Массачусетс.

За повідомленнями ЗМІ, Гейтс володіє майже половиною відомої готельної групи Four Seasons.

У 2013 році Гейтс придбав Ritz-Carlton в Сан-Франциско. У той час як він заплатив приблизно 161 мільйон доларів, нарівні з 20 партнерами, вартість об’єкта у 2014 році вже зросла до 200 мільйонів доларів.

Як мільярдер відпочиває

Гейтс провів відпустку з родиною на борту 439-метрової яхти Serene, яку він орендував на тиждень за п’ять мільйонів доларів.

Білл — пристрасний тенісист і лижник. Мільярдер не раз був помічений як глядач на великих тенісних турнірах.

Також він нерідко купує різні книги. Його колекція неухильно зростає вже протягом багатьох років.

Хоча він досить негативно ставиться до покупок, як і раніше із задоволенням купує своїй дружині Мелін красиві речі. Однак він дав зрозуміти сім’ї, що необхідно обмежити витрати на одяг і прикраси.

Внесок у розвиток медицини

Одна з інвестиційних фірм Гейтса підтримує компанію «Аміріса», яка орієнтується на поліпшення здоров’я людей і, зокрема, дітей.

Вивчення хвороби Альцгеймера дуже важливо для Гейтса. У 2017 році він інвестував 50 мільйонів доларів в цю сферу досліджень.

Гейтс вкладає багато коштів у фонд раннього виявлення хвороби Альцгеймера. Спільно із зусиллями інших інвесторів ця сума склала 30 мільйонів доларів США.

Благородна місія

Гейтс вирішив пожертвувати велику частину своїх статків. Із цією метою в 2010 році він запустив благодійну кампанію «Надання застави».

У рамках свого фонду Білл і Мелінда відвідали Танзанії та інші африканські країни.

У 2017 році вони підтримали роботу свого фонду більш ніж на чотири з половиною мільярди доларів.

Такі питання, як здоров’я, розвиток і освіта, особливо близькі подружжю. У 2016 році пожертвування на ці цілі становить два мільярди доларів.

Так, на боротьбу з лихоманкою Ебола пожертви склали 50 мільйонів доларів, на боротьбу з малярією було витрачено близько двох мільярдів доларів.

Фонд Гейтса також виділив приблизно 2,5 мільярда доларів Альянсу ГАВІ, який працює над поліпшенням доступу до вакцин у бідних країнах.

Добрі наміри

Освіта дуже важлива для Білла та Мелінди. Програма стипендій Gates Millennium на суму 1,6 мільярда доларів призначена для дітей і підлітків.

«Фонд Данготе» бореться з голодом в Нігерії. Його підтримав Гейтс, пожертвувавши 100 мільйонів доларів.

У той час, як Гейтс жертвує більшу частину свого багатства, кожен із його дітей все ж отримує 10 мільйонів доларів.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net