Men's & Women's

Як не набрати вагу в холодну пору року: поради експертів

Як уникнути пасток, через які зростає вага?

Почався темний і холодний час року. Він впливає на уподобання в їжі, і як результат, ми починаємо носити на собі набагато більше не тільки одягу, але і жиру, інформує Ukr.Media.

Через брак світла у короткі і похмурі дні організм виробляє менше серотоніну. Між тим, мозок потребує цю субстанцію, щоб забезпечувати важливу для здоров’я психічну збалансованість і емоційну задоволеність. Про це експерти розповіли на порталі Focus Online.

Щоб заповнити необхідні запаси серотоніну, мозок може організувати самостійне виробництво «гормону щастя», наприклад, за рахунок певної їжі. Виробництво серотоніну особливо добре працює в поєднанні з жирами і швидкодіючими вуглеводами. Тому в холодну пору року підвищується потреба в жирній і солодкій їжі.

Неприємний побічний ефект такого способу отримувати серотонін — це зайві кілограми на стегнах. Щоб не потрапляти в цю жирову пастку, необхідно приймати контрзаходи: підвищувати рівень серотоніну більш здоровими способами, ніж велика кількість калорійної їжі.

Експерти радять при будь-якій можливості бувати на вулиці, на свіжому повітрі, приймати сонячні ванни (нехай навіть в похмурі дні, ультрафіолет все одно присутній). Денне світло і фізичні вправи також допомагають організму виробляти серотонін, при цьому апетит спадає, підкреслюють фахівці.

В раціон у холодну пору року вони радять вводити насичену білками їжу з низьким вмістом жиру — пісне м’ясо, рибу, цільне зерно, бобові, вівсяну крупу, сир. Крім того, важливо пити достатньо води, оскільки це активізує метаболізм.

Також експерти радять вживати темний, чорний або гіркий шоколад з як можна більш високим рівнем какао. Цей продукт допомагає організму виробляти серотонін так само, як і звичайні солодощі, але тільки він набагато корисніший для здоров’я, а крім того, допомагає контролювати апетит.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net