Men's & Women's

Як правильно прати зимовий одяг

Весна — це час генерального прибирання, заміна зимового одягу на легкий, весняний.

Весна — це час генерального прибирання, заміна зимового одягу на легкий, весняний. Багато господинь віддають верхній одяг у хімчистку, інформує Ukr.Media.

Дійсно, для деяких речей, як наприклад, натуральні шкіряні куртки або хутряні шуби та жилети — це єдиний спосіб чищення. У той час як пуховики або курточки з наповнювачем з холлофайбер можна без зусиль почистити в домашніх умовах.

Існують загальні правила для прання верхнього одягу:

Уважно читайте інформацію на етикетці одягу. Виробники точно вказують як можна прати річ, при якій температурі, а також якими мийними засобами.
Перед пранням видаліть всі плями. Якщо плями важко виводяться, то слід звернутися в хімчистку.
Закріпіть всі блискавки й ґудзики.
Періть верхній одяг окремо від інших речей.
Який верхній одяг можна прати в домашніх умовах?

Пуховик

Перед пранням уважно перегляньте пуховик. Якщо десь вибивається пух, то необхідно відмовитися від машинного прання. Також слід звернути увагу на бірку. Якщо на ній вказано, що прання заборонене, то вихід один — здати пуховик в хімчистку. Якщо цього позначення немає, то при пранні слід дотримуватися основних правил:

Вибираємо делікатний режим не вище 30°C. Режим ставимо на «синтетичні тканини».
Режим полоскання необхідно проводити 3-4 рази й використовувати режим обертів 400-600 об/хв.
Використовуємо тільки спеціальні мийні засоби, призначені для таких видів одягу: рідкі капсули або рідина для прання пуху.
Прати окремо від іншого одягу.
Після прання пуховик слід повісити на плечі й сушити на балконі або сушарці. Щоб пух не злежувався необхідно періодично струшувати пуховик у міру його висихання. Категорично забороняється сушити такий одяг поблизу батарей центрального опалення або обігрівача. Небажано також сушити пуховик в розкладеному вигляді. Необхідно, щоб свіже повітря проникало зі всіх сторін. Щоб пуховик не зім’явся додайте в барабан пральної машини 3 тенісних м’ячиків. Якщо після прання пуховик не придбав колишній об’єм — покладіть його на кілька годин в морозильну камеру.

Куртки з поліестеру або холлофайбера

В першу чергу необхідно уважно вивчити інформацію на ярлику куртки, де вказана температура прання (від 40 до 60°C). При наявності плям їх необхідно видалити перед пранням. Один зі способів плямо виведення — господарське мило і щітка. Пляму намилити милом і залишити на кілька хвилин, потім обробити щіткою і змити чистою водою. Основні правила прання для курток з синтетичним наповнювачем:

Використовувати тільки делікатний режим прання.
Віджим виробляти на режимі 600 об/хв.
Використовувати рідкий засіб в капсулах.
Режим «полоскання» для збереження об’єму одягу додавати кондиціонер.
Куртки із наповнювачем з холлофайбера можна прати при температурі 45-90°C. Після прання куртку з таким наповнювачем можна сміливо викручувати й віджимати. Сушити на плечах, на відкритому повітрі. Після висихання куртку струсити й пропрасувати праскою.

Вовняне пальто

Верхній одяг з вовни бажано здати в хімчистку. Але якщо немає такої можливості й на етикетці зазначено, що одяг підлягає пранню, то можна таку річ випрати в пральній машині. Разом з тим, слід враховувати, що вовняні речі делікатні й прати їх треба обережно, дотримуючись певних правил. Ось деякі з них:

Перед пранням вивернути одяг навиворіт.
Застебнути всі ґудзики й перевірити кишені.
Для збереження форми пальто краще помістити в спеціальний мішок.
Використовувати тільки гелеві капсули для вовняних речей.
Прати на делікатному або ручному режимі.
Режим «Віджим» і «Сушка» треба відключити.
Сушити вовняне пальто необхідно на плечах. Поки річ напівволога її необхідно пропрасувати на мінімальному режимі температури, а потім знову повісити на плечі.

Мембранний одяг

Одяг з мембранним прошарком задоволення не з дешевих. Тому, коли виникає питання його чищення багато людей відразу несуть такі речі в хімчистку. Міф про те, що мембранний одяг не можна прати помилковий. Пориста структура мембрани внаслідок потрапляння всередину бруду і поту втрачає свої властивості. Виробники в один голос заявляють, що мембрану прати потрібно. В домашніх умовах будь-яка пральна машина легко справляється з цим завданням. Разом з тим, як при пранні будь-якого верхнього одягу необхідно дотримуватися деяких правил:

Застебніть всі блискавки, ремінці й перевірте кишені.
Температура води при пранні не вище 40ºC.
Використовуйте рідкі гелі, вони не забивають пори мембрани.
Полоскати речі необхідно 2-3 рази.
Вимкніть режим «Віджимання».
Після прання одяг покласти на сушарку, щоб стекла вода.
Одяг не можна вичавлювати або викручувати.
Після того, як вода стече — повісити на плечі для подальшої сушки.
Для відновлення DWR-покриття, необхідно пропрасувати праскою при невисокій температурі й без пари.
Після кожного прання просочувати матеріал водовідштовхувальним спреєм або фтористою сумішшю.
Це необхідно для відновлення DWR-покриття і нормальної газопроникності. Після нанесення засобу річ необхідно просушити природним способом. Головне побоювання при пранні мембранного одягу виникає через страх зашкодити DWR-покриття. Однак, виробники запевняють, що сучасні технології надійні й всі рекомендації по догляду пов’язані не з мембраною, а з дбайливим ставленням до інших тканин, з яких виготовляють такий одяг.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net