Здоров’я

Які продукти не треба вживати влітку, щоб не провокувати метеоризм

Деякі продукти влітку можуть викликати здуття живота.

Часта проблема літнього раціону — поява здуття і неприємних відчуттів у кишківнику. Це може бути наслідком харчової непереносності деяких продуктів, включаючи їжу з великою кількістю натуральних цукрів і грубої клітковини, інформує Ukr.Media.

Отже, які харчові звички варто завести, щоб літо приносило лише радість:

Виключайте FODMAP-продукти

FODMAP, звичайно ж, англомовне слово, під яким ховаються коротколанцюгові вуглеводи. А тепер українською — ці інгредієнти можуть викликати здуття живота і спричиняти посилене газоутворення. Зв’язку з температурою навколишнього середовища тут ніякого немає, такі продукти однаково впливають на наш організм у будь-який час року. Просто більшість таких вуглеводів найчастіше трапляються нам у спекотний час року: морозиво, яблука, груші, манго, вишні, дині, абрикоси, нектарини, персики, сливи, кавун.

Ми у жодному разі не забороняємо вживати фрукти і ягоди, тим більше у розпал літа. Просто постежте за реакцією свого тіла і поспостерігайте за кількістю споживаних продуктів. Якщо з’явилися неприємні відчуття, відразу захотілося до туалету, а живіт став схожим на м’ячик, варто знизити дозу.

Їжте фрукти вранці, овочі — ввечері

Влітку сповільнюється активність травної системи, тому краще надавати перевагу продуктам з меншою термічною обробкою, у яких зберігаються живі ферменти для поліпшення травлення. Харчуватися фруктами та овочами можна і потрібно, але щоб зменшити бродіння у кишківнику, ввечері все ж таки бажано вживати лише овочі.

Вибирайте «місцеві» продукти

Тобто ті, які завжди зростали у зоні вашого проживання — до них наш організм привчений еволюційно, тому вони рідше викликають алергію. Мікробіота нашого організму з дитинства формується саме сезонними та локальними продуктами. А ось ранні ввезені продукти можуть містити добрива. Під час транспортування вони піддаються обробці хімією і втрачають корисні властивості.

Тому бажано складати свій раціон, вивчивши таблицю сезонності врожаю для вашого регіону. Урізноманітнити річний раціон можна за рахунок вживання дикоросів: кропиви, ревеню, кислиці, петрушки, селери, шпинату, листового салату.

Не забувайте про білки

Літо — найкращий сезон для зниження ваги, і багато людей різко відмовляються від вживання м’яса та риби, надаючи перевагу лише овочам і фруктам. Пам’ятайте: якщо хочете стати вегетаріанцем, то не можна просто взяти і відмовитися від їжі тваринного походження, перехід повинен бути м’яким. Більше того, важливо пам’ятати: такий раціон підходить не для всіх, потрібно стежити за реакцією організму і внутрішніми відчуттями.

В цілому дієтологи рекомендують влітку переходити на збалансований раціон з оптимальним співвідношенням білків, жирів і вуглеводів. Саме влітку добова калорійність раціону розподіляється наступним чином: 30 % меню мають складати білки (рослинні і тваринні), 10 % — жири, 60 % — вуглеводи. М’ясо в особливо спекотні дні краще замінити на нежирні сорти риби з овочевим гарніром.

Пийте більше води

Влітку можна пити мінеральну воду, воду з лимоном, лаймом, імбиром, квас, ягідні морси.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net