Прогрес

Японські вчені пояснили, чому ми їмо менше, коли поряд є хтось ще

Коли людина їсть не сама, то вона поглинає менше їжі.

Група дослідників з Токійського університету виявила, що люди, зазвичай, споживають меншу кількість їжі, коли вони з кимось ще, а не самі. У своїй статті, опублікованій у журналі Royal Society Open Science, група описує експерименти, які вони провели з добровольцями, і свої висновки, інформує Ukr.Media.

Попередні дослідження показали, що, коли тварини у дикій природі знаходяться разом, вони, зазвичай, їдять менші порції, ніж поодинці, але при цьому частіше. У новому дослідженні вчені задалися питанням, чи може те ж саме бути правдою для людей.

Дослідження

Щоб з’ясувати, як присутність іншої людини впливає на харчову поведінку, дослідники провели експеримент, у якому добровольці сиділи за столом і їли картопляні чипси. У одних випадках учасник сидів один і їв чипси, в інших — дві людини їли чипси за одним столом один навпроти одного.

У всіх випадках кожному добровольцю давали тарілку, на яку було покладено порцію картопляних чипсів — і усі порції були однакового розміру. Дослідники розташували приховану шкалу під столом для оцінки розміру порції й споживання.

Вчені виявили, що, коли люди були у парі, вони їли менші порції, ніж поодинці, але при цьому їли частіше. Кінцевим результатом було те, що вони їли однакову кількість їжі незалежно від того, чи їли вони з кимось або поодинці.

Висновки

Оскільки зміни у схемах харчування у добровольців були помічені у всіх учасників, вчені припускають, що це вказує на те, що зміни автоматизовані — залучені люди не вирішили змінити свою харчову поведінку, вони зробили це, не замислюючись, а це означає, що це було частиною людської поведінки протягом тривалого часу. Наші предки використовували її, щоб максимізувати споживання їжі на основі конкуренції з однолітками. Їжа удвох зменшувала ризики нападу тварини й дозволяла їсти без поспіху.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net