Здоров’я

З початку епідемії COVID померли понад 50 тисяч онкохворих українців

В Україні за час епідемії коронавірусу від раку померли понад 50 тисяч осіб. Про це заявив глава відділення пухлин стравоходу і шлунка Національного Інституту Раку Юрій Кондрацький, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«За весь період пандемії до початку жовтня, в Україні загинуло понад 9 тис. пацієнтів від COVID-19. У той же час, кількість померлих від онкології — понад 50 тис. І якщо на програму боротьби з COVID-19 виділено фінансування у 83 млрд грн, для лікування онкології такої програми не існує. Йде активне обговорення, але фінансування незрозуміле, нерегулярне і, відповідно, ми маємо невирішену проблему», — сказав він.

За його словами, «ризики онкопацієнтів при захворюванні COVID набагато вищі, ніж у інших людей».

«Якщо у пацієнта рак легенів і він захворів на вірусну пневмонію, є велика ймовірність важкого протікання захворювання через ослаблений імунітет, і як наслідок — більш високі ризики летального результату», — додав він.

При цьому вплинути на перебіг захворювання і стан онкопацієнтів можливо, зокрема, завдяки правильному персонального раціону харчування, який є «досить потужним інструментом впливу на стан онкопацієнтів».

Кондрацький підкреслив важливість правильної підтримки психоемоційного стану онкопацієнтів.

«Зараз велике значення мають групи підтримки онкопацієнтів, онкотовариства та інформаційні ресурси з достовірною і корисною інформацією», — пояснив він, навівши як приклад освітній проект Бути поруч, в якому можна дізнатися про важливі питання, з якими в процесі лікування стикаються онкопацієнти та їх близьке оточення, і стежити за анонсами безкоштовних освітніх подій.

У той же час, співзасновниця фонду допомоги дорослим онкопацієнтів Inspiration Family Інеса Матюшенко заявила, що «під час карантину онкопацієнти зіткнулися з великою кількістю проблем».

«Головним викликом стало просте правило залишатися вдома. Дуже велика проблема була з донорами крові, неможливість потрапити за кордон на лікування, яке недоступне в Україні. Також пацієнтам було досить складно дістатися на лікування в межах міста або в іншу область, для багатьох було неможливо зробити контрольне обстеження ПЕТ КТ, яке є тільки в Києві і було недоступне під час карантину для жителів інших міст», — резюмувала вона.

Нагадаємо, що раніше Шмигаль озвучив витрати на боротьбу з COVID-19. Шмигаль, виступаючи перед нардепами, назвав суму, витрачену в Україні на боротьбу з коронавірусом за сім місяців. Він також розповів, на що саме пішли гроші.

Також повідомлялося, що у трьох містах побудують мобільні COVID-госпіталі. Уряд виділив 118 млн гривень на зведення мобільних госпіталів у Києві, Одесі та Краматорську.