Політика

З початку року 45 разів нападали на українських журналістів

Національна спілка журналістів з’ясувала, що з початку року журналісти в Україні 45 разів зазнали фізичної агресії. Про це свідчать результати моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», проведеного НСЖУ спільно з партнерськими громадськими організаціями.

«У липні Національна спілка журналістів зафіксувала 5 випадків фізичної агресії стосовно працівників ЗМІ. Більшість постраждалих — телевізійники. Всього за 7 місяців 2020 року зафіксовано 45 інцидентів із застосуванням сили щодо представників ЗМІ», — йдеться в повідомленні.

Наприклад, 2 липня в Запоріжжі журналісти місцевого телеканалу «Z» спільно з представниками громадської організації проводили відеозйомку щодо жорстокого поводження з тваринами.

Несподівано один з пенсіонерів, які перебували поруч, агресивно відреагував на проведення відеозйомки і завдав удару палицею по відеокамері.

У коментарі НСЖУ гендиректор телеканалу Дмитро Веліканов повідомив, що журналістка Яна Потоцька намагалася зупинити чоловіка, але це їй не вдалося.

Оператор Ілля Гірник відчув удар по руці і камері, але вагомих травм не отримав.

«Правоохоронці не хотіли відкривати кримінальне провадження, і колектив каналу наполіг на цьому. Зараз справа перебуває в суді. Сам нападник вже покаявся, попросив вибачення і згоден на мирову угоду», — зазначає Велетнів.

У той же день, постраждала журналістка телеканалу Україна Дар’я Мельник.

В одному з кафе в Залізному Порту (Херсонська область) його працівники почали штовхати і виганяти журналістку, звинувативши медійників у тому, що вони нібито є провокаторами.

Знімальна група провела 10 годин на поліцейській дільниці, даючи свідчення.

Порушено кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності.

Нагадаємо, раніше в НСЖУ вже повідомляли, що напади на журналістів почастішали на тлі карантину.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net