Прогрес

З’явився новий метод перерахунку віку собак у людські роки

Учені обстежували більше сотні собак. З’ясувалося, що тварини швидко дорослішають перші чотири роки. Потім процес старіння сповільнюється.

Американські біологи розробили методику, яка точно перераховує вік собаки в людські роки. Спосіб грунтується на оцінці кількості певних міток на ДНК тварин, пише EurekAlert.

За традицією, щоб перевести вік пса в людський, люди множать вік тварини на сім. Фахівці провели дослідження і дізналися, наскільки цей метод є точним і достовірним.

Біологи в роботі спиралися на епігенетичні мітки — молекули, які відповідають за зчитування генів. Їх кількість збільшується в міру старіння організму.

Вчені взяли зразки більше ста собак (переважно, у лабрадорів-ретриверів) і проаналізували їх мітки. Виявилося, що множити вік собак на сім не має ніякого сенсу.

За словами фахівців, собаки дуже швидко дорослішають у перші чотири роки життя (принаймні, лабрадори-ретривери). І вже ближче до п’ятиріччя у них накопичується стільки епігенетичних міток, скільки у людей буває до 50 років.

Після цього процес старіння сповільнюється, і 14 років у собаки відповідає 70-75 років у людини.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net