Економіка

За півроку бюджет недоотримав більше 38 мільярдів

Менше запланованих були надходження з ПДВ із ввезених на митну територію України товарів.

За перші шість місяців цього року загальний фонд держбюджету недоотримав 38,4 млрд грн запланованих доходів. Про це заявив глава Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи виконання Державного бюджету в січні-червні 2020 року, повідомляє прес-служба відомства.

«У січні-червні 2020 року план доходів загального фонду державного бюджету не виконано на 38,4 млрд грн, або 7,8%. Якість прогнозу основних макропоказників має бути підвищена. Адже ризики невиконання бюджету значні», — сказав Пацкан.

Глава Рахункової палати відзначив, що менше запланованих були надходження з ПДВ із ввезених на митну територію України товарів — на 33,2 млрд грн (22,3%), рентної плати за користування надрами — на 7,1 млрд грн (39,1%), податку і збору на доходи фізичних осіб — на 2,2 млрд грн (3,9%), ввізного мита — на 0,9 млрд грн (9,2%).

«На жаль, залишаються проблеми і з надходженнями від митниці і податкової. План доходів, які адмініструє митна служба, невиконаний на 34 млрд грн (21,4%), податкова служба — на 1,7 млрд грн (0,6%)», — додав чиновник.

Голова Рахункової палати зазначив, що загальний фонд державного бюджету фінансувався насамперед за рахунок державних запозичень, які становили 259,5 млрд грн (99,8%) джерел фінансування.

«Підписання угоди з МВФ і отримання першого траншу дозволило залучити в червні 70,2 млрд грн із залучених за півроку 105,8 млрд гривень зовнішніх надходжень», — підкреслив Пацкан.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський доручив новій команді Міністерства фінансів забезпечити заплановані надходження до держбюджету, не дивлячись на карантин.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net