Аналітика

За три роки з України вивели $25 млрд — Богдан Данилишин

За останні три з половиною роки з України нерезиденти вивели $8,5 млрд дивідендів. Ще $1,6 млрд було виведено нерезидентами як відсотки за прямими інвестиціями. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив глава Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

Надходження прямих іноземних інвестицій без реінвестованих доходів за цей період склали $5,1 млрд.

«При цьому, як показав аналіз цих фінансових потоків, близько 4/5 дивідендів на користь нерезидентів було виплачено в низькоподаткові юрисдикції, серед яких виділяються Кіпр і Нідерланди», — написав він.

Від також повідомив, що 2/3 негарантованих довгострокових позик українським компаніям були надані резидентами Кіпру, Нідерландів і Британських Віргінських островів.

«Що свідчить про зв’язаність сторін цих операцій і спрямованість цих операцій на розмивання податкової бази і виведення прибутку за кордон», — наголосив Данилишин.

За портфельними інвестиціями виплата відсотків державним (облігації внутрішньої та зовнішньої позики) і приватним сектором склала за період 2017 — 2 кварталу 2020 року понад $6,4 млрд.

«Таким чином, тільки за останні 3,5 року вимивання капіталу з України на користь зовнішніх кредиторів перевищило 25 мільярдів доларів США!» — пише глава Ради НБУ.

Ще одним потужним каналом виведення капіталу з України Данилишин назвав контрольовані операції з експорту та імпорту товарів.

«За даними 2018 року третину всієї зовнішньої торгівлі України (близько $30 млрд) було структуровано через низькоподаткові юрисдикції, виступали платниками (з експорту) або одержувачами коштів (з імпорту), тоді як одержувачем або постачальником товарів виступали інші країни, які не належать до категорії країн з пільговим режимом оподаткування», — повідомив він.

Данилишин також висловив думку, що проведення системної державної політики щодо захисту національних інтересів у відносинах з міжнародними інвесторами та реалізація в Україні міжнародних правил оподаткування, а також приєднання до міжнародного обміну податковою інформацією (заплановано на 2022 рік) дозволить «перекрити шлюзи непродуктивного відтоку капіталу за межі країни і створити потужне джерело фінансування капітальних інвестицій в розвиток економіки країни».

Також в своєму повідомленні глава Ради НБУ висловив думку, що стратегічному партнерству України з МВФ зараз нічого не загрожує.

Нагадаємо, раніше в МВФ оцінили перспективу співпраці з Києвом. А глава НБУ Кирило Шевченко, в свою чергу, спрогнозував, що буде з економікою України без траншів МВФ.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net