Політика

Закон про люстрацію буде змінено — Мін’юст

Україна спочатку оскаржить рішення ЄСПЛ за законом, а потім змінить його з урахуванням рекомендацій, каже міністр.

Україна повинна змінити закон про люстрацію з урахуванням рішення Європейського суду із прав людини. Про це сказав мініст юстиції Денис Малюська в інтерв’ю РБК-Україна.

Раніше ЄСПЛ констатував значні порушення Конвенції із прав людини в законі про люстрацію.

На питання, чи буде у зв’язку із цим ініційовано перегляд закону, Малюська відповів позитивно. «Будемо. Питання тільки в тому, як і коли ми це зробимо, але однозначно закон про люстрацію потребує змін з урахуванням рішення ЄСПЛ», — сказав міністр.

Відповідаючи на питання про ініціативу президента Володимира Зеленського розширити люстрацію на чиновників, які були при владі з 2014 року, Малюська відповів що «розширення обсягу люстрації не актуальне».

«Євросуд, навпаки, закликає звузити обсяг люстрації. Тому ми цю ідею не підтримували», — сказав він.

При цьому Малюська заявив, що Україна планує оскаржити рішення ЄСПЛ щодо люстрації.

«Тому що це рішення досить розмите, в ньому йдеться про певний баланс, а не про конкретні норми, які треба було б змінити або скасувати. Тобто загальний посил зрозумілий, що обсяг і кількість посад, які підпадають під люстрацію, необхідно якось звужувати, але він не зовсім однозначний, і важко зрозуміти причинно-наслідковий зв’язок в аргументації Європейського суду. Це складне рішення і не зовсім однозначне», — сказав Малюська.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net