Економіка

ЗАЗ починає виробництво Renault Arkana

Запорізький автомобільний завод починає серійне виробництво купе-кроссовера Renault Arkana на своїх модернізованих потужностях. Про це повідомила прес-служба підприємства.

Після запуску виробництва нового автомобіля на ЗАЗ заявили про відродження українського автомобілебудування, обіцяючи забезпечити європейську якість.

Купе-кросовер Renault Arkana продається з 2019 року. Створено на модернізованій платформі В0, є спорідненою моделлю Renault Duster. Оснащується новим турбомотором TCe150 об’ємом 1,33 л потужністю 150 к. с. (крутний момент — 250 Нм), а також бензиновим атмосферним двигуном SCe114 об’ємом 1,6 л (потужність 114 к. с., крутний момент — 156 Нм). У парі з ними будуть пропонуватися механічна трансмісія або варіатор. Повний привід буде в обох варіантах трансмісії. Заявлений кліренс — 205 мм, розгін до 100 км / год — від 10,5 секунд. Витрата палива місто / траса обіцяють на рівні 9,1 / 6,1 л на 100 км.

Серед доступних опцій — підігрів керма, передніх і задніх сидінь, клімат-контроль, круїз-контроль з обмежувачем швидкості, камери кругового огляду, аудіосистема Bose з вісьмома динаміками і сабвуфером.

Автомобіль доступний в 7 кольорах, комплектується сталевим захистом двигуна, оснащений смарт-ключем із системою дистанційного запуску і сучасною центральною консоллю (з можливістю підключення смартфона до головного пристрою).

Рекомендована ціна автомобіля стартує від 467 900 грн.

У прес-службі ЗАЗ також повідомили, що в поточному році за запитом Groupe Renault на заводі зробили масштабну модернізацію виробничих потужностей. У числі іншого на підприємстві розгорнута система контролю якості виробництва Alliance Production Way (APW), згідно з якою автомобілі Groupe Renault збираються в більш ніж 130 країнах.

«Виробництво автомобілів Renault — перший проект такого рівня в Україні після тривалої перерви. Ми дуже пишаємося тим, що саме ЗАЗ став партнером провідного світового автовиробника. Сьогодні підприємство має у своєму розпорядженні всі технічні можливості, щоб забезпечити високі стандарти якості автомобілів Renault і їхню відповідність очікуванням автолюбителів в Україні. ЗАЗ досить гнучкий, щоб розширити обсяги виробництва, орієнтуючись на запити ринку. Ми віримо, що новий позашляховик Renault Arkana, зроблений в Україні, виправдає очікування автомобілістів і буде користуватися великою популярністю. Ми розглядаємо запуск виробництва моделей Renault як початок відродження українського автомобілебудування — стратегічної галузі, яка забезпечує надходження до бюджетів усіх рівнів і створює робочі місця», — прокоментував запуск виробництва голова правління ПАТ ЗАЗ Микола Євдокименко.

Запорізький автомобілебудівний завод — найбільший виробник автомобілів в Україні. За 20 років з конвеєра підприємства зійшло більше мільйона одиниць автомобільної техніки. У різні роки ЗАЗ, крім авто під власною маркою, виробляв автомобілі Daewoo Motors Corporation, General Motors, Adam Opel AG, Chery International. Також підприємство має досвід виробництва легкої комерційної техніки і вантажних автомобілів TATA.

Groupe Renault займається виробництвом автомобілів з 1898 року і представлена ​​на ринках 134 країн. У 2019 році група реалізувала 3,8 млн автомобілів. Володіє брендами Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine. З 2017 року Renault Groupe Renault — мажоритарний акціонер російського АвтоВАЗу і власник бренду LADA.

Groupe Renault є частиною Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance.