Соціум

Збройні сили Австрії вчать вівчарку винюхувати безсимптомний COVID

Собаку тренують в ігровій формі за допомогою спеціальної трубки, в якій знаходяться молекули з запахом COVID.

Збройні сили Австрії почали навчати службових собак для виявлення коронавірусу у людей навіть при безсимптомному перебігу хвороби. Про це заявила федеральний міністр оборони Клаудіа Таннер, пише Укрінформ.

«Те, що наші службові собаки можуть виявляти різні речовини, не є новим. Крім собак, які виявляють зброю, у нас є також собаки для виявлення наркотиків, собаки можуть визначити за запахом вибухівку або наркотики. Зараз перебуваємо на етапі випробування собаки — шукача коронавірусу. Вона повинна «винюхувати» захворювання у людей», — зазначила глава австрійського оборонного відомства.

Випробувальна фаза повинна показати, чи стане це спеціальне навчання частиною програми армійського центру підготовки службових собак в місті Кайзерштайнбрух. Поки заняття за новою програмою проводять з однією бельгійською вівчаркою.

На сьогодні тварину тренують в ігровій формі за допомогою спеціальної трубки, в якій знаходяться молекули із запахом коронавірусу. При виявленні трубки собаку заохочують. З наступного тижня розпочнеться тестове випробування з використанням інфікованої захисної маски.

Для забезпечення безпеки людей і собаки трубку, а також маску, обробляють ультрафіолетовим випромінюванням, яке дезактивує віруси.

Очікується, що випробувальна фаза навчань службових собак для виявлення коронавірусної інфекції у людей триватиме до кінця липня, після чого будуть оголошені результати.

Зараз в австрійській федеральній армії налічується 166 службових собак — ротвейлери, вівчарки, лабрадори та мисливські собаки, які використовуються для виконання завдань, як в країні, так і в місіях за кордоном.

Раніше повідомлялося, що британські вчені вчать собак винюхувати коронавірус у людей.

Нагадаємо, в ОАЕ почали використовувати собак для виявлення COVID-19 у людей.