Аналітика

ЗМІ: Китай готовий розірвати торговельну угоду з США

Конфлікт через звинувачення Вашингтона щодо коронавірусу може привести до розриву першої частини торгової угоди, пишуть китайські ЗМІ.

Влада Китаю готова відмовитися від торгової угоди з США через звинувачення Вашингтона щодо коронавірусу. Про це пише Global Times з посиланням чиновників, близьких до прийняття рішень.

Відзначається, що новий конфлікт Китаю і США може «добити» світову економіку після коронакризи.

Конфлікт двох найбільших економік світу став головним гальмом зростання в 2019 році. Сторони почали робити кроки назустріч одна одній тільки під кінець року, а в січні домовилися про першу частину всеосяжної угоди. Однак в останній місяць в США почалися розмови про необхідність покарати КНР за поширення коронавірусу.

Радник Білого дому Пітер Наварро раніше заявив, що Китаю доведеться «заплатити за рахунками» за неприйняті вчасно заходи в боротьбі із захворюванням.

На тлі таких звинувачень в Китаї різко зростає бажання розірвати угоду і продовжити конфлікт, пише видання. До цього більшість чиновників схилялася до думки про компроміс, але останнім часом панує ідея використовувати форс-мажорні обставини для відмови від зобов’язань. У Пекіні вважають, що можуть скористатися безпрецедентними проблемами в США, а також президентськими виборами.

Так, експерт Китайської академії соціальних наук Гао Лін’юнь вказує, що зараз КНР куди краще готова до протистояння з США, тому що знає, як завдати у відповідь удару американській економіці.

Як відомо, США ведуть повномасштабне розслідування про походження і поширення COVID. Згідно з однією з версій, що з’явилися в ЗМІ, у Вашингтоні не виключають, що вірус походить з наукової лабораторії в Ухані.

Паралельно американська розвідка повідомила, що вірус «не має штучного походження і не був генетично модифікований».

Трамп раніше відзначав, що версія про лабораторне походження вірусу в Ухані не є єдиною.

У Китаї відкидають припущення про те, що Інститут вірусології в Ухані є джерелом пандемії COVID-19.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net