Аналітика

ЗМІ: Вартість оренди землі може зрости після зняття мораторію

Поки чинний мораторій на продаж землі, ціни на оренду значно нижчі від ринкового рівня.

Протягом останніх трьох років кількість аукціонів з оренди землі зросла вдвічі, при тому, що ціна оренди залишається близько 3,5 тисячі за гектар на рік оренди. Про це з посиланням на дані Опендатабот пише Економічна правда.

За останні три роки кількість аукціонів на оренду землі сільськогосподарського призначення зросла з 43 до 88 гектарів. При цьому середня ціна оренди не зазнала істотних змін — у 2016 році гектар землі в оренду коштував 2845 грн, а в 2019 — 3518 грн/га.

Наприклад, минулого року найвища ціна за оренду землі була у Вінницькій області — 7233 грн, Полтавській (6973) і Кіровоградській (6858), дешевше коштувала земля на Закарпатті — 1417 грн за гектар, у Рівненській — 1473 і Волинській — 1842.

«Відкриття ринку землі створить конкуренцію між покупцем і орендарем землі. Власники будуть вибирати, що їм вигідніше: продати цю землю або продовжувати оренду. За рахунок такої конкуренції ціна на оренду землі буде зростати, а у власників землі вперше з’явиться вибір», — цитує видання доцента департаменту економіки Університету Де-Монфорт, старшого радника з питань управління земельними ресурсами проекту Prindex Денис Нізалов.

Відзначимо, що ще з 2013 року всі угоди з оренди земель проходять через аукціони. Найбільша частка аукціонів (98%) припадає на землі саме сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, що раніше Зеленський підписав закон про відкриття ринку землі. Президент затвердив закон про відкриття ринку землі, який парламент прийняв 31 березня.

Також повідомлялося, що опитування показало ставлення українців до відкриття ринку землі. Якби референдум про продаж землі відбувався б у найближчий тиждень, 26% проголосували б «за».

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net