Прогрес

Знахідка вчених: на Венері існують діючі вулкани

Це робить її однією з двох планет, окрім нашої, з недавньою вулканічною активністю.

Нове дослідження, проведене Асоціацією космічних досліджень університетів (USRA) показує, що потокам лави на Венері може бути всього кілька років, припускаючи, що Венера може бути вулканічно активною і сьогодні, що робить її єдиною планетою в нашій сонячній системі, крім Землі, з недавніми виверженнями, інформує Ukr.Media.

«Якщо сьогодні Венера справді активна, то це відмінне місце для відвідування, щоб краще зрозуміти нутро планети», — говорить доктор Джастін Філіберто, провідний автор дослідження і науковий співробітник Асоціації космічних досліджень університетів (USRA) у Місячному університеті. «Наприклад, ми могли б вивчити, як планети охолоджуються і чому Земля і Венера мають активний вулканізм, а Марс — ні. В майбутніх місіях повинна відкритися можливість побачити ці потоки та зміни на поверхні та отримати конкретні докази своєї активності».

Радарні знімки з космічного корабля Magellan НАСА на початку 1990-х років показали, що наша сусідня планета Венера являє собою світ вулканів і великих лавових потоків. У 2000-х роках орбітальний апарат Venus Express Європейського космічного агентства (ESA) пролив нове світло на вулканізм на Венері, вимірявши кількість інфрачервоного світла, випромінюваного частиною поверхні Венери (в нічний час). Ці нові дані дозволили вченим ідентифікувати свіжі і змінені потоки лави на поверхні Венери. Однак, до недавнього часу вік виверження лави та вулканів на Венері не був добре відомий.

Доктор Філіберто і його колеги відтворили гарячу їдку атмосферу Венери в лабораторії, щоб дослідити, як спостережувані мінерали Венери реагують і змінюються з часом. Їх експериментальні результати показали, що багатий мінерал в базальті — олівін — швидко реагує з атмосферою і протягом декількох тижнів покривається мінералами оксиду заліза — магнетитом та гематитом. Крім того, вони виявили, що спостереження з Венери Експрес цієї зміни в мінералогії займе всього кілька років. Таким чином, нові результати Філіберто і співавторів припускають, що ці потоки лави на Венері дуже молоді, що, у свою чергу, означало б, що на Венері дійсно є діючі вулкани.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net