Здоров’я

Знайдена причина депресії при відмові від алкоголю

Деякі сомастатинові нейрони пов’язані не тільки з розвитком багатьох психічних розладів, а й з виникненням «посталкогольної» депресії.

Вчені з Пенсільванського університету в США знайшли причину виникнення депресії при відмові від алкоголю. Про це повідомляє науковий журнал Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Виявилося, що кілька ланцюжків нейронів в різних регіонах мозку є причиною появи депресії у людей, що п’ють, коли вони відмовляються від алкоголю.

Дослідники протягом півтора місяців поїли кілька десятків мишей 10% розчином спирту замість води. Потім фахівці різко переключили гризунів на чисту воду і сиділи за змінами в діяльності їхнього мозку.

Вчені припускали, що деякі сомастатинові нейрони, пов’язані з розвитком психічних розладів і стресу, можуть бути задіяні і в цьому механізмі. Виявилося, що активність цих нейронів у двох регіонах нервової системи, пов’язаних з центром емоцій і задоволення, значно знижена у «питущих» гризунів у порівнянні з клітинами «непитущих» родичів.

Також наголошується, що нейронні порушення сильніше виражені у самок. Саме вони пили значно більше алкоголю і важче переживали відмову від нього в порівнянні із самцями.

Вчені сподіваються, що їхнє дослідження допоможе людям з алкогольною залежністю позбутися депресії і легше відмовлятися від вживання алкоголю.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net