Прогрес

Знайдені докази існування випромінювання Хокінга

Найбільший астрофізик передбачив існування віртуальних частинок навколо горизонту подій чорних дір.

У канадському Університеті Ватерлоо виявили перші факти, що підтверджують існування випромінювання Хокінга. Про це повідомляє Phys.org.

Вчені дізналися, що навколо молодих чорних дір утворюється якесь квантове коло з віртуальних частинок. Дані про гравітаційні хвилі, отримані при вивченні злиття нейтронних зірок під назвою GW170817.

Астрономи вважають, що в результаті цієї космічної події могла утворитися чорна діра. Дослідники виявили відгомони гравітаційних хвиль, що лежать в основі випромінювання Хокінга.

Вчені зазначають, що залишається незначна ймовірність, що ефект пов’язаний з шумом у детекторах. Щоб отримати перше підтвердження існування випромінювання Хокінга, їхнє відкриття повинні підтвердити ще кілька груп дослідників.

Відповідно до теорії, випромінювання Хокінга є потоком віртуальних частинок біля горизонту подій чорної діри. Гравітаційне поле чорної діри сприяє перетворенню віртуальних частинок в пари частинка-античастинка.

Частка, що володіє «негативною енергією», виявляється за горизонтом подій. Це дозволяє іншій частці з пари залишити гравітаційне поле. Зазначається, що відповідно до закону збереження енергії чорна діра повинна втрачати масу — випаровуватися.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net