Прогрес

Зуби людей виявилися «літописом» їх життя

Дослідники проаналізували цемент зубів і з’ясували, що різні життєві умови можуть змінювати склад цієї тканини.

Дослідники з Нью-Йоркського університету проаналізували цемент зубів і з’ясували, що різні життєві умови, такі як вагітність чи тюремне ув’язнення, можуть змінювати склад цієї тканини. Стаття про відкриття опублікована в журналі Scientific Reports, інформує Ukr.Media.

Цемент — це тканина, що покриває корінь і шийку зуба. Вона на 68-70% складається з неорганічного компонента і на 30-32% з органіки. У новій роботі вчені виявили, що ця, здавалося б, мертва тканина може утворювати свого роду «річні кільця», аналіз яких може багато чого розповісти про подробиці життя людини, таких як вагітність і умови, в яких вона перебувала протягом певних періодів.

Вчені досліджували людей у віці від 25 до 69 років, взятих із колекції скелетів з відомими даними про медичні історії та спосіб життя, такими як вік, хвороби та переміщення протягом життя — наприклад, з міської в сільську середу. Більша частина цієї інформації була отримана від найближчих родичів випробовуваних. Потім автори використали серію методів візуалізації, які дали змогу побачити кільця в цементі, після чого пов’язували кожну з цих смуг з різними стадіями життя.

Дослідники з’ясували, що фізіологічно значущі події, такі як вагітність, менопауза у жінок, тюремне ув’язнення і системні захворювання в обох статей, залишають постійні зміни в мікроструктурі цементу. Також вчені показали, що такі зміни можуть бути точно синхронізовані.

«Зуб — це не статична і мертва частина скелета, — говорить провідний автор статті, докторант кафедри антропології та коледжу стоматології Нью-Йоркського університету Паола Черрито. — Він безперервно пристосовується і реагує на фізіологічні процеси. Точно так само, як і деревні кільця, ми можемо бачити «зубні кільця» — безперервно наростальні шари тканини на поверхні кореня. Ці кільця є свого роду архівом фізіологічних переживань і стрес-факторів людини, від вагітності й хвороб до тюремного ув’язнення і менопаузи».

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net