Соціум

Звідки чекати нову пандемію: з’явилася мапа небезпечних зон

Міжнародна група дослідників з’ясувала, з яких регіонів може прийти наступна пандемія. Про це повідомило видання Medicalxpress.

Вчені проаналізували екологічні, соціальні та економічні фактори, які можуть вплинути на поширення захворювань і позначили на карті «найбільш небезпечні» зони, де взаємодія між дикою природою і людиною перетинається зі слабкістю системи охорони здоров’я і перенаселеними містами.

У зоні найбільшого ризику опинилися регіони Африки на південь від Сахари, Південна і Південно-Східна Азія, а також західне узбережжя Латинської Америки.

Фахівці також підготували карти, на яких показані міста світу, найбільш схильні до ризику і помічені за рівнем небезпеки (жовтий, помаранчевий і червоний).

Як зазначили автори дослідження, країни з високим рівнем доходу не так широко представлені в зоні ризику, але проте вимагають пильної уваги через надзвичайно високий антропогенний чинник, що впливає на дику природу.

А владі в найбільших зонах ризику слід провести серйозну роботу зі збереження дикої природи, поліпшення тваринництва і систем охорони здоров’я, а також встановити суворий контроль в аеропортах.

Раніше вчені заявили, що світу загрожують нові пандемії через зростання впливу людини на навколишнє середовище.