ГоловнеЗдоров’я

AstraZeneca заявила про скорочення поставок вакцини в ЄС

Другий великий виробник вакцини проти коронавірусу COVID-19 попередив про проблеми з поставками в Євросоюз. Про це повідомляє BBC.

Йдеться про британсько-шведську фармацевтичну компанію AstraZeneca, яка зіткнулася з виробничими проблемами.

Комісар ЄС з охорони здоров’я Стелла Кіріакідес вже висловила «глибоке незадоволення» цією новиною.

Офіційні особи не підтвердили публічно, наскільки великий буде дефіцит вакцини, але чиновник ЄС на умовах анонімності повідомив агентству Reuters, що поставки будуть скорочені до 31 млн доз — на 60% — у першому кварталі цього року.

За словами чиновника, до березня фармацевтична фірма повинна була доставити близько 80 млн доз у 27 країн-членів ЄС.

Вакцина AstraZeneca, розроблена в Оксфордському університеті, ще не схвалена регуляторним органом ЄС, але, як очікується, має отримати «зелене світло» наприкінці цього місяця.

Представник AstraZeneca заявив у п’ятницю, що «початкові обсяги поставок будуть нижчі, ніж спочатку передбачалося», не надавши подальших подробиць.

Новий удар надійшов після того, як програми щеплень у деяких країнах були уповільнені через скорочення поставок вакцини Pfizer-BioNTech.

Нагадаємо, 4 січня перший у світі пацієнт отримав щеплення від COVID-19 вакциною спільної розробки компанії AstraZeneca і Оксфордського університету. Ним став пацієнт британської лікарні Черчилля — 82-річний Брайян Пінкер.