Прогрес

Астрономи зареєстрували найдальший об’єкт Сонячної системи

Об’єкт 2018 AG37, який отримав ім’я Farfarout, дійсно, є найвіддаленішим об’єктом з усіх спостережуваних у Сонячній системі. До такого висновку прийшли вчені, провівши низку досліджень. Про це повідомляє Minorplanetcenter.

Farfarout вперше був помічений у січні 2018 року телескопом Subaru, розташованим на острові Мауна-Кеа на Гаваях.

За допомогою міжнародної обсерваторії Gemini та інших наземних телескопів астрономи змогли обчислити параметри об’єкта, його орбіту і відстань до нього.

Як показали дослідження вчених Національної дослідницької лабораторії оптико-інфрачервоної астрономії Національного наукового фонду США (NOIRLab NSF), Farfarout знаходиться в 132 астрономічних одиницях від Сонця, що в 132 рази далі, ніж Земля. Для порівняння, Плутон знаходиться в середньому на відстані 39 астрономічних одиниць від Сонця, а попередній рекордсмен за дальністю, об’єкт позначений як 2018 VG18, або Farout, — у 124 астрономічних одиницях.

Діаметр Farfarout становить близько 400 кілометрів, а орбіта його сильно витягнута. У найвіддаленішій точці об’єкт знаходиться в 175 астрономічних одиницях від Сонця, а в найближчій — у 27 астрономічних одиницях.

Одне повне обертання навколо Сонця займає у Farfarout близько тисячі років, і кожен раз він перетинає орбіту Нептуна.

Об’єкт Farfarout офіційно занесений в електронний Циркуляр малих планет.

Як повідомлялося раніше, до Землі з величезною швидкістю мчить 32-метровий астероїд.