ГоловнеПолітика

Байден обговорить Україну з країнами НАТО

Президент США Джо Байден і Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг візьмуть участь у саміті країн Бухарестської дев’ятки на рівні глав держав, який відбудеться в «гібридному режимі» в понеділок, 10 травня, в Бухаресті. Про це сказав глава Бюро національної безпеки (BBN) Польщі Павел Солох, повідомляє Укрінформ.

«Президент Польщі Анджей Дуда і президент Румунії Клаус Йоганніс направили запрошення як Генеральному секретарю НАТО, так і президенту США. Вони обидва підтвердили свою участь, а тому сьогодні після полудня у зустрічі візьмуть участь Генсек НАТО Єнс Столтенберг, президент США Джо Байден, а також Держсекретар США Ентоні Блінкен», — повідомив Солох.

За його словами, зустріч глав держав Дев’ятки присвячена передовсім питанням безпеки і буде вписуватися в переговори в рамках ініціативи Трьох морів.

«Ці обидва формати, разом з формуванням позицій країн сходу Європи в рамках ЄС і НАТО, допомагатимуть будувати трансатлантичні контакти», — відзначив глава BBN.

За словами Солоха, в спільній заяві після саміту буде згадано про безпеку в басейні Чорного моря та ситуацію в Україні.

«Без сумніву, українське питання певною мірою там буде відзначене», — сказав Солох.

Гібридний характер саміту Бухарестської дев’ятки передбачає, що президенти Румунії та Польщі, як співорганізатори заходу, перебуватимуть у Бухаресті особисто, а інші лідери приєднаються до саміту в онлайн-режимі.

Бухарестську дев’ятку утворили в 2015 році за ініціативою Румунії та Польщі. До її складу разом з ними входять Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія.