Світ

Bloomberg назвав лідерів постпандемійного світу

У 2021 році розпочнеться відновлення економіки після викликаної пандемією коронавірусу кризи, але деякі будуть відставати від «лідерів постпандемійного світу» — Сполучених Штатів і Китаю, пише Bloomberg Economics.

Прогнозується, що відновлення глобальної економіки буде йти рекордними темпами і її зростання складе рекордні за більш ніж 50 років 6,9 відсотка.

Однак у випадку з коронакризою, відновлення може носити однобокий характер через різні темпи вакцинних кампаній і різну фінансову політику держав.

Головним двигуном відновлення стануть США, в той час як економіки таких країн, як Франція, Німеччина, Італія, Великобританія і Японія, продовжать скорочуватися.

Серед країн, що розвиваються попереду всіх буде Китай, який зміг перемогти епідемію COVID-19, а Бразилія, Індія і Росія будуть «явно поступатися».

Як говорили головний економіст JPMorgan Chase Брюс Касман, в минулому році більшість центробанків, в тому числі в Туреччині, Бразилії та Росії, у відповідь на коронакризу знизили процентні ставки, але тепер посилили монетарну політику, чекаючи, що інфляція або відтік капіталу можуть прискоритися.

Раніше Saxo Bank заявив, що в другому кварталі 2021 року закріпляться тенденції, які визначатимуть ситуацію в глобальній економіці на десятиліття вперед. Йдеться про інфляцію і більш високу граничну вартість капіталу.