Економіка

Болгарія і Греція минулоріч майже весь газ отримали в обхід України

Болгарія і Греція в 2020 році майже весь природний газ із Росії отримали за новим маршрутом через газопровід Турецький потік, а не через Україну. Про це повідомляє агентство S&P Global Platts.

Підкреслюється, що з моменту відкриття Турецького потоку найбільші зміни в поставках газу з Росії відбулися у Болгарії. Якщо в 2019 році ця країна отримала 2,4 млрд кубометрів російського газу Трансбалканським шляхом Україна — Молдова — Румунія і транспортувала ще 4 млрд кубометрів газу в Туреччину, то в 2020 році обсяги поставок на цьому маршруті впали майже до нуля, а весь газ на болгарський ринок потрапив через Турецький потік.

В цілому 5,5 млрд кубометрів газу з TurkStream надійшло через турецький кордон у Болгарію в 2020 році через новий пункт з’єднання Strandhza 2, або, в середньому, 15 млн кубометрів на добу.

З цього обсягу близько 2,84 млрд куб. було відправлено в Грецію через пункт з’єднання Кулата/Сідікастро — ту саму точку, куди раніше в Грецію надходив російський газ через транбалканську лінію. Ще 0,32 млрд куб отримала Північна Македонія, а 0,04 млрд куб переміщено в Румунію в зворотному режимі.

«Як і проекти газопроводів «Північний потік» і «Північний потік-2″, TurkStream був розроблений, щоб забезпечити російському газу вихід на європейські ринки без необхідності протікання через Україну. І хоча TurkStream, в результаті, був проектом нижчого рівня, безумовно, порівняно з Північним потоком-2, його вплив був не менш значним, майже повністю змінивши маршрут поставок для шести країн — Туреччини, Болгарії, Греції, Північної Македонії, Сербії та Боснії і Герцеговини», — резюмували аналітики.

Нагадаємо, що в Україні оцінили фінансові втрати після запуску Турецького потоку. Уже в 2021 році відбудеться зниження транзиту газу на 10-12 млрд куб. м.