Прогрес

Cамці богомолів б’ються перед спарюванням, щоб вижити — вчені

Біологи з Оклендського університету в Новій Зеландії з’ясували, що самці богомолів не завжди чекають, поки самки їх з’їдять, а можуть активно чинити опір, що підвищує їхній шанс на подальше виживання. Дослідження було опубліковане в журналі Biology Letters.

Зазначається, що часто самки богомолів поїдають самців ще до спаровування. Однак самці виду Miomantis caffra вступають в активну боротьбу із самкою і нерідко травмують її. Якщо їм вдається перемогти, шанси на успішне спаровування різко зростають.

При цьому якщо перемагає самка, то для самця це означає практично вірну смерть.

У ході дослідження були проведені спостереження за 52 парами богомолів. Коли самця і самку поміщали в одну ємність, 56% пар приступали до спаровування протягом 12 годин.

У 90% випадків спроба злучитися приводила до бійки, яка в 35% закінчувалася поразкою самця (після цього самка його з’їдала), в 58% — його перемогою і в 7% випадків — нічиєю.

Після перемоги самець у 20% випадків втрачав інтерес до самки, в 13% сам її з’їдав, а у 67% приступав до спаровування.

Також вчені встановили, що самки більш ніж у чверті випадків отримують травми від кігтів самців, які пізніше покриваються чорними струпами.

Поки невідомо, чи можуть постояти за себе самці інших видів богомолів, але, як вважають вчені, подібний агресивний сексуальний примус — єдиний спосіб протистояти канібалізму з боку самки.

Раніше повідомлялося, що самотні богомоли, які довго не спілкувалися з протилежною статтю, втрачають обережність під час зустрічі із самкою і ризикують бути з’їденими ще до спаровування.