Здоров’я

Чим корисна меліса: користь і шкода для здоров’я людини

Чим корисна меліса лікарська для організму, які у рослини є протипоказання.

Чим корисна меліса: користь і шкода для здоров’я людини. Чим корисна меліса лікарська для організму, які у рослини є протипоказання.

У складі меліси лікарської міститься ефірна олія, основним компонентом якого є монотерпен цитраль. Завдяки йому рослина виділяє ніжний цитрусовий аромат, який так не люблять кішки, і носить ще одну назву — лимонна м’ята, інформує Ukr.Media.

За змістом цінних компонентів ця трава практично не поступається всенародно улюбленій перцевій м’яті, оскільки належить до того ж сімейства, але по впливу на наш організм все-таки трохи від неї відрізняється.

Чим корисна меліса

Корисні властивості меліси відомі людству вже понад два тисячоліття. У народній і традиційній медицині вона використовується як:

На людей лимонна м’ята впливає по-різному, оскільки через фізіологічних і гормональних відмінностей чоловічий і жіночий організми можуть по-різному реагувати на одні й ті ж компоненти рослини.

Відвар, настій і чай з меліси успішно застосовуються в гінекології. При хворобливих менструаціях і клімаксі ці засоби, завдяки седативному і спазмолітичному ефектів, допомагають полегшити неприємні симптоми та стабілізувати стан нервової системи.

Дітям молодшого віку зазвичай з обережністю дають лікарські трави. Але у меліси, на відміну від м’яти, практично немає обмежень щодо використання в педіатрії.

Меліса в комбінації з ромашкою і липою рекомендується для лікування сезонних простудних захворювань, безсоння і проблем з травленням у дітей.

Протипоказання

Меліса — одна з найбезпечніших трав. Обмежень для її застосування не так багато, але все ж потрібно постаратися об’єктивно оцінити користь і шкоду, які може принести рослина вашому організму. Використовувати препарати меліси не слід, якщо у вас спостерігається будь-який з цих станів:

знижений тиск;
ниркова недостатність;
гіпотиреоз;
епілепсія;
алергія;
індивідуальна непереносимість.
Також не можна зловживати лимонною м’ятою, якщо ви займаєтеся діяльністю, що вимагає підвищеної уваги та зосередженості.

Як заварювати мелісу в домашніх умовах

Щоб використовувати багаті цілющі властивості рослини, давайте дізнаємося, як заварювати мелісу для застосування в домашній фітотерапії. Пропоную кілька простих порад.

Зі свіжих суцвіть аптечної ромашки, липи та листя меліси готуємо склад в рівних пропорціях, заливаємо холодною фільтрованою водою з розрахунку 1 частина трав на 10 частин води, даємо закипіти й знімаємо з вогню. Настоюємо під кришкою 15 хвилин, проціджуємо і приймаємо в теплому вигляді в терапевтичних цілях для зміцнення імунітету, лікування застуди, безсоння, захворювань шлунково-кишкового тракту або просто для задоволення.
М’яту і мелісу в рівних пропорціях заливаємо склянкою окропу і настоюємо близько 10 хвилин. Достатньо всього декількох листочків обох рослин, щоб вийшов приємний освіжаючий і заспокійливий напій, який буде дуже корисний на ніч.
Дивовижний напій вийде, якщо з’єднати з лимонною м’ятою іван-чай. По чайній ложці кожної трави заливаємо двома склянками кип’яченої води, яка остигнула до 80 градусів, настоюємо 5 хвилин і п’ємо як в гарячому, так і в охолодженому вигляді.
Якщо ви любите паритися в лазні, не полінуйтеся приготувати просту трав’яну запарку з меліси. Для цього сушені листя рослини подрібнюємо, поміщаємо в невеликий полотняний мішечок і щільно зав’язуємо. Коли лазня буде протоплена, наповнюємо ківш окропом і опускаємо в нього мішечок з запаркою хвилин на 10-15. Поливаємо розпечені камені водою з ковша, попередньо вийнявши мішечок з травою. Аромат, що наповнює парну, робить повітря цілющим — знімає втому і напругу, зміцнює імунітет. А якщо ще додати в воду кілька крапель ефірної олії розмарину, можна позбутися від стресу, неврозу і занепаду сил.