Соціум

Чого не можуть терпіти педіатри у поведінці батьків

Незважаючи на те, що педіатр працює для того, щоб допомагати батькам ростити здорових дітей, багато мам і татів самі зводять нанівець усі зусилля лікарів. Найчастіше вони поводяться з фахівцем не найкращим чином, вважаючи себе більш розумними або вимагаючи того, що не входить у компетенцію дитячого лікаря, інформує Ukr.Media.

Ось 5 моментів у поведінці батьків, яких педіатр терпіти не може:

Вони панікують на порожньому місці

Молоді мами первістків і новоспечені бабусі — найяскравіші представники панікерів на прийомі у педіатра. Вони схильні перебільшувати і «роздувати з мухи слона». Вони частіше за інших записуються на прийом, викликають лікаря додому і дзвонять йому на особистий телефон у будь-який час доби. Педіатру доводиться заспокоювати їх і пояснювати очевидні речі.

«Буває, об одинадцятій вечора подзвонить матуся за консультацією, я їй пораджу щось, а потім пів ночі переживаю, як там її дитина», — розповідає лікар-педіатр на порталі.

Татусі теж не відстають у цьому питанні.

«На моєму досвіді чимало кумедних випадків. Довго буду пам’ятати, як мене викликав додому батько одного хлопчика. Дружина, як він сказав, гостювала у тещі в іншому регіоні і не знала, що дитина «чимось» захворіла. «Вона мене вб’є!» — раптом заплакав чоловік. З його слів, дуже ревнива дружина може вирішити, що він кудись ходив з дитиною або когось приводив додому. Мені стало смішно, і я заспокоїла його, сказавши, що це «щось» всього лише вітрянка і що від неї не вмирають», — ділиться анонімною історією фахівець.

Вони впроваджують модні фішки в харчування дитини

«Грудне молоко містить усі поживні речовини, необхідні для здорового росту. Також у ньому знаходяться антитіла, що захищають немовлят від поширених дитячих хвороб. Жодна суміш, навіть дуже хорошої якості, не може повноцінно замінити грудне молоко», — зазначає завідувачка педіатричного відділення дитячої поліклініки.

І тим не менше, вибір мами на користь годування сумішшю дратує педіатрів набагато менше, ніж коли справа стосується прикорму крихти. Наприклад, прихильники вегетаріанства або сироїдіння, стаючи батьками, прищеплюють таке ж харчування своїм дітям мало не з дитинства. Ігноруючи рекомендації педіатрів про необхідність овочів, фруктів, риби, м’яса і кисло-молочних продуктів у раціоні дітей.

«Дитині, у якої організм тільки розвивається, потрібне повноцінне збалансоване харчування», — зазначає лікарка.

Інакше у неї можуть виникнути проблеми, як мінімум, зі шлунково-кишковим трактом.

Вони поводяться безпардонно

Увірватися в кабінет посередині прийому зі словами «мені тільки запитати» — це класика жанру. Сюди можна додати ще: «Ми вчора вже були». А чергу, розклад і паперову роботу у педіатра ніхто при цьому не відміняв. Але особливою любов’ю в останніх користуються запізнилися на прийом і ті, хто прийшов без запису.

«Як це лікар втомився! Ні, прийміть нас без запису! Але ж у нас теж сім’ї і нам теж потрібен відпочинок. У звичайній поліклініці на пацієнта дають 5-6 хвилин. Це просто нереально! У приватній клініці доктор може приділити дитині і пів години, і сорок хвилин. Але і там, і там лікар втомлюється. Плюс ще робота з документами. До кінця робочого дня я зазвичай вичавлена як лимон. Яким би у вас не був настрій і стан, ви повинні привітатися і вислухати. І не приведи боже якось не так висловитися або подивитися. Деякі дуже болісно сприймають це, пишуть скарги», — анонімно розкриває нюанси своєї роботи лікар-педіатр.

Вони відмовляються від щеплень для дитини

Усе частіше педіатри зустрічаються з батьками-противниками щеплень.

«Найбільші противники вакцинації — малограмотні люди. Батьки повинні розуміти, що на першому році життя, особливо в другому півріччі, стартують багато важких хвороб. Саме тому вакцинація необхідна. Нашому ж національному характеру притаманна поведінка «поки грім не вдарить — чоловік не перехреститься». І це поширюється на все, включаючи вакцинацію», — говорить директор педіатричного відділення.

Звичайно, вакцинувати своїх дітей чи ні, це особиста справа і відповідальність кожного з батьків. Але педіатри намагаються переконати робити хоча б мінімальний набір щеплень від коклюшу, гепатиту і поліомієліту. Адже вони можуть урятувати життя дитині.

Вони ігнорують призначене лікування

Лідерами негласного чорного списку педіатрів по праву вважаються батьки-всезнайки. Вони жорстко фільтрують рекомендації лікаря. Самі ставлять своїм дітям діагнози. Скептично ставляться до порад фахівців. Замінюють ліки на, як їм здається, аналогічні.

Самостійно регулюють дози препарату і вирішують, коли припиняти лікування. Проблема таких батьків полягає в тому, що після подібного самолікування у дітей з’являються ускладнення і їм знову доводиться звертатися за допомогою до лікаря.

«Часто вони не розуміють лікаря і не слухають його рекомендацій. Основна маса їх просто ігнорує, і це ще й стосується платного прийому. Зазвичай, такі батьки спочатку проходять декількох фахівців поліклініки, а потім йдуть до платного педіатра, щоб перевірити їх слова. І однак роблять, як радить подруга або інтернет! Треба розуміти, що один і той же синдром у різних дітей може мати різні наслідки. З одного боку, я іноді думаю, добре, що батьки хоч прочитали про цю хворобу. З іншого — іноді в мережі таку дурницю пишуть, що просто дивуєшся», — анонімно ділиться своїми спостереженнями лікар-педіатр.

Налагодити комунікацію з педіатром — в інтересах матерів і батьків, якщо ті бажають своїй дитині здоров’я. Однак, у нашому суспільстві поки не кожен із батьків готовий прислухатися до рекомендацій дитячих лікарів, вважаючи себе більш компетентним.