Соціум

Чому педіатри категорично не рекомендують класти в ліжко до дитини м’які іграшки

Згадуючи дитинство, відразу на думку спадає картина — мама, укладаючи спати, обов’язково кладе поруч в ліжко улюблену м’яку іграшку — зайчика, кошеня або ведмедика, інформує Ukr.Media.

Але в останні десятиліття все частіше говорять про те, що цього робити не можна.

Що може бути в дитячому ліжечку

Педіатри попереджають — в дитячому ліжечку поруч з малюком не повинно бути нічого, крім м’якої легкої ковдрочки. І навіть подушку дітворі до певного моменту в ліжечко класти не можна, адже всі предмети можуть збільшувати ризик виникнення синдрому несподіваної дитячої смерті. Тому ніяка м’яка іграшка не варта подібного результату.

І єдине, що можна прикріпити до дитячого ліжечка, — це мобіль. Така «каруселька» з невеликими іграшками, яка може ще й програвати колискові мелодії, абсолютно безпечна для малюка. Немовля не дотягнеться до неї, а також не зможе відірвати підвішені іграшки або засунути деталь мобіля в рот і вдавитися.

При цьому потрібно пам’ятати, що на мобілі не повинно бути ніяких дрібних деталей, декору або стрічок.

Але подібне стосується тільки немовлят. Але коли дитина підросла — чому не можна покласти до неї в ліжечко улюблену м’яку іграшку? Адже вона вже не потягне її в рот і не задихнеться, якщо зайчик або ведмежа закриють йому обличчя.

Відповідь проста — всі м’які іграшки є накопичувачами пилу. І щоб від нього позбутися, подібні іграшки слід прати щодня. Однак навряд чи знайдеться хоч одна мама, у якої вистачало б часу і сил робити подібне кожен день. А пил, який накопичується в м’яких іграшках, небезпечний тим, що в ньому заводиться пиловий кліщ.

Чим небезпечний пиловий кліщ

Подібні комахи дуже часто стають причиною алергічної реакції не лише у дітей, але і у оточуючих дорослих членів сім’ї. Крім м’яких іграшок цей кліщ може «поселятися» в подушці або матраці. І якщо зменшити кількість таких комах, істотно знизиться і ймовірність розвитку бронхіальної астми, а також інших подібних алергічних хвороб.

Щоб мінімізувати ймовірність появи пилових кліщів в м’яких іграшках, потрібно чітко знати наступні правила:

не заохочувати спроби близьких дарувати малюкові м’яку іграшку;
не привчати малюка спати з такими іграшками;
дитині цілком достатньо грати щодня з парою подібних іграшок;
м’які іграшки рекомендується прати в гарячій воді в пральній машинці хоча б раз в 30 діб;
викидати м’які іграшки через 3 місяці після використання.