Соціум

Чому важливо прати новий одяг перед тим, як його надягти

Стиральные машиныНе секрет, що будь-яку обновку хочеться надіти якомога швидше. Однак не варто занадто поспішати, адже нова річ не обов’язково є синонімом чистоти, а тому її спочатку потрібно випрати. Навіщо? Давайте докладніше розглянемо найвагоміші причини, інформує Ukr.Media.

Неясне походження і шлях

У процесі виробництва текстиль проходить відбілювання, забарвлення і власне виготовлення виробу. Однак виробництво речей відбуваються в різних частинах світу, де діють різні гігієнічні стандарти і правила використання хімікатів. Так, при виготовленні і обробці текстильних виробів використовується більше 700 різних хімікатів, що включають інсектициди, які призначені для знищення комах, шкідливі барвники, знебарвлюючі засоби і формальдегід, що створює не тільки ризик для здоров’я людини, що носить одяг, але і впливає на навколишнє середовище. До того після виготовлення і упаковки речі відправляються в довгий шлях до споживачів, де під час доставлення знову будуть лежати десь на складах, переміщатися з однієї машини в іншу і так до остаточного місця призначення.

Ризик небажаних шкірних реакцій

Таким чином, це означає, що на вигляд чисте плаття або штани можуть містити хімічні речовини, пил і бруд, які шкідливі для здоров’я і особливо шкіри. Найчастіші шкірні проблеми — алергія, роздратування і навіть опіки. Наприклад, якщо після того, як приміряли обновку, відчуваєте свербіж або на шкірі з’явилося почервоніння, швидше за все, причиною є барвники і смоли, які викликають свербіж і запалення в найчутливіших місцях тіла, а саме на талії, шиї, стегнах. Як вже говорилося вище, законодавче регулювання в різних країнах неоднакове, тому десь може бути дозволено використання токсичних продуктів, які можуть привести до таких захворювань, як отруєння свинцем.

З гігієнічних причин

Інша небезпека таїться прямо в магазинах. На думку експертів, примірочні кабіни є справжнім розсадником бактерій, грибків і навіть комах. Воші і моль — найпоширеніші шкідники, але можуть бути і гірші. Також через одяг можуть передаватися різні інфекційні захворювання. Так, ви ніколи не дізнаєтеся, хто приміряв це симпатичне плаття перед вами, але ж людина могла бути нездоровою. Особливо це актуально в період розпродажів, коли речі буквально валяються на підлозі.

Ризик є навіть в тому разі, якщо вибираєте річ не з купи товарів зі знижкою або лежать де-небудь на прилавку, але і щодо брендових виробів, у тому числі красиво упакованих.

Те ж саме і з нижньою білизною. Оскільки ці речі стикаються з інтимними частинами тіла, то не можете бути на 100% впевнені, що людина, яка приміряла купальник перед вами, не надягала його на голе тіло. Потовиділення, виділення всіх видів і ще безліч причин повинні спонукати вас випрати білизну, перш ніж надягати її в перший раз! В іншому разі не виключений ризик дріжджової інфекції та інших малоприємних захворювань.

Таким чином, як тільки повернетеся додому з магазину, якомога швидше виперіть нові речі, щоб бути впевненими в їх абсолютній безпеці. Дерматологи рекомендують навіть прати речі двічі, щоб переконатися, що на 100% позбулися від забруднюючих речовин і мікробів. Крім того, сучасні вироби рідко можна прати при температурі більше 60 градусів, тому подвійне прання набуває ще оду важливу причину. Як доповнення до прання, якщо витримують тканину і колір, у воду можна додати звичайний оцет, який надає хорошу бактерицидну дію.