Соціум

Чому з віком люди стають нижчими

ДрузьяКожна людина з віком стає нижчою. У чому причина подібної особливості нашого тіла, і чи можна запобігти зменшенню зросту?

Вчені визначили, що 30 років найчастіше є тим кордоном, після якого люди починають зменшуватися в зростанні. Протягом наступних сорока років зростання представників чоловічої статі може скоротитися на 2,5 сантиметра, а жінок — практично на 5 сантиметрів. Після 80 років цей процес стає ще більш активним, і люди можуть втратити ще 2,5 сантиметри свого зростання, інформує Ukr.Media.

Подібні зміни є наслідком далеко не одної причини. Зростання починає зменшуватися через те, що хрящова тканина хребта з віком зношується, знижується м’язова маса, змінюється гормональний фон.

Процес скорочення маси м’язів і накопичення жиру медики називають саркопенією. Цей стан супроводжується погіршенням фізичної форми людини, швидкою стомлюваністю і зменшенням зростання.

Крім іншого, в певному віці відбуваються природні гормональні зміни. У чоловіків скорочується рівень виробництва тестостерону, а у жінок — естрогенів. У представниць прекрасної статі ці зміни починаються в період менопаузи. Естроген допомагає кальцію залишатися в тканинах, але при зменшенні рівня гормону, фіксується дефіцит цього мінералу, що скорочує кістки і робить їх більш крихкими.

Важливим фактором зменшення росту людини в зрілому віці є скорочення виробництва гормону росту. Недостатня його кількість в організмі блокує дію інсуліну, уповільнює процес витягування кісток, призводить до збою енергетичного обміну в тілі.

Якщо в літньому віці людина почала стрімко зменшуватися в зростанні, йдеться про 5 сантиметрів за 12 місяців, потрібно звернутися до лікаря. Причина може полягати в небезпечних змінах швидкості метаболізму. Такі люди стикаються з високим ризиком перелому хребта і стегон, а у чоловіків частіше розвиваються хвороби серця і судин.

Старіння є природним процесом. Проте, його можна уповільнити, якщо регулярно займатися спортом, стежити за своєю поставою і вагою. Подібні заходи допоможуть призупинити стрімкий розвиток саркопенії.