Економіка

Ціни на їжу в світі досягли майже семирічного максимуму

У січні 2021 року світові ціни на продовольство досягли рекордного рівня майже за сім років. Про це повідомляє Продовольча і сільськогосподарська організація (ФАО) ООН.

При цьому зростання світових цін на продукти триває восьмий місяць поспіль. Найбільше подорожчали зернові, рослинні олії і цукор.

Середнє значення індексу продовольчих цін ФАО, що відображає щомісячні зміни міжнародних цін на основні види продовольства, становило в січні в середньому 113,3 пункту, що на 4,3% вище, ніж в грудні 2020 року. При цьому індекс продовольчих цін досяг найвищого значення з липня 2014 року.

Водночас індекс цін на зернові за місяць зріс на 7,1%, що в організації пояснюють «різким підвищенням міжнародних цін на кукурудзу, які зросли на 11,2%, перевищивши на 42,3% рівень січня 2020 року». Ціни на пшеницю зросли на 6,8% через «активний світовий попит і очікуване скорочення обсягів продажів з боку Російської Федерації, де з березня 2021 року мита на експорт пшениці збільшаться вдвічі». Індекс цін на рослинні олії збільшився на 5,8%, досягнувши найвищого показника з травня 2012 року.

«Причиною цього стали менші, ніж очікувалося раніше, обсяги виробництва пальмової олії в Індонезії та Малайзії через надмірну кількість опадів і збереження браку трудових мігрантів, а також тривалі страйки в Аргентині, які привели до скорочення експортної пропозиції соєвої олії», — сказано в доповіді.

Нарешті, індекс цін на цукор зріс на 8,1% в порівнянні з груднем, на молочні продукти — на 1,6%, на м’ясо — на 1%.

Нагадаємо, що через пандемію мільйони дітей втратили доступ до шкільного харчування. Діти втратили майже половину свого денного раціону, оскільки для багатьох школа — це єдина можливість отримати їжу.