ГоловнеСоціум

Генріх Мхітарян знявся в ролику до 106-ї річниці Геноциду вірмен

Генріх Мхітарян знявся у відеоролику, присвяченому 106-й річниці Геноциду вірмен. Відео вірменський футболіст виклав на своїй сторінці в Facebook.

«Я вірменин і знаю, який день 24 квітня», — підписав відео Генріх Мхітарян.

Нагадаємо, 24 квітня Вірменія і вірмени всього світу вшановують пам’ять жертв Геноциду вірмен в Османській імперії. Туреччина відкидає звинувачення в масовому знищенні близько півтора мільйона вірмен в роки Першої світової війни і вкрай болісно реагує на критику з боку Заходу з питання Геноциду.

Як відомо, Геноцид вірмен 1915 року (Armenian Genocide) є першим геноцидом ХХ століття, і визнаний багатьма державами світу.

Парламентами декількох європейських країн прийняті закони що передбачають кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен.

Геноцид вірмен визнаний авторитетними міжнародними організаціями: Рада Європи, Європарламент, Парламент Латинської Америки (Parlatino), Комісією ООН з військових злочинів і Підкомісією ООН по запобіганню дискримінації і захисту меншин. В 2019-му році, слідом за Палатою представників Сенат США прийняв резолюцію про визнання геноцидом масові вбивства вірмен в Османській імперії на початку XX століття.

В Україні Геноцид вірмен визнаний десятками районних, міських та обласних рад, а також АР Крим. У Верховну Раду двічі вносилися законопроекти про визнання Геноциду вірмен. У столітню річницю трагедії, Верховна Рада України вшанувала хвилиною мовчання пам’ять жертв.

Вірменська апостольська церква зарахувала до лика святих жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Щорічно 24 квітня, в День пам’яті жертв Геноциду вірмен, сотні тисяч людей з Вірменії та діаспори направляються ходою до меморіального комплексу Цицернакаберд в Єревані, де покладають квіти і згадують жертв страшної різанини.