Здоров’я

Головною мішенню нового штаму COVID є серце — вчений

Професор медицини, турецький лікар-кардіолог Фарук Джинґіоз заявив, що мутований коронавірус вражає не тільки і не стільки легені, скільки серце, повідомляє CNN Türk.

За його словами, цільовим органом коронавірусу є серце, хоча першою точкою ураження мутованого коронавірусу стають легені.

Фарук Джинґіоз відзначив, що майже у всіх пацієнтів уражаються легені, з’являються симптоми пневмонії та плевриту. У пацієнтів з важким ураженням легень унаслідок хвороби, що передається вірусом, посилюється дихальна недостатність — і пацієнта підключають до апарата штучного дихання.

«Було виявлено, що легені є не органом-мішенню, а органом-господарем. Рецептори, де вірус облаштовується і закріплюється в тілі, знаходяться не тільки в легенях, а й у серці, внутрішній стінці судин, тонкому кишечнику, нирках і нервових клітинах», — сказав вчений.

Джинґіоз пояснив, що коронавірус демонструє свою смертельну дію, осідаючи безпосередньо в серці, а токсичні залишки викликають функціональну слабкість, пригнічують серце. У результаті дії вірусу виникає запалення серцевого м’яза (міокардит).

«Через дії вірусу серцевий м’яз набрякає — і організм не може забезпечувати ефективний режим для роботи кров’яного тиску. У результаті розвивається серцева недостатність», — сказав професор, додавши, що серцева недостатність була виявлена ​​в 7-12% госпіталізованих пацієнтів.

Раніше повідомлялося, що в Україні на цьому тижні починають досліджувати циркулюючі штами COVID.

Тим часом у сусідній Польщі кожне десяте COVID-інфікування викликано британським штамом.