Men's & Women's

Харчування після 50: як з віком повинен змінюватися раціон жінок

Чим старший організм, тим більше корисних речовин він потребує.

З віком жіночий організм зазнає безліч зовнішніх і внутрішніх змін, тому дуже важливо коригувати раціон, щоб уникнути уповільнення обміну речовин, втрати м’язової маси і розвитку хронічних захворювань. Як повинні харчуватися жінки після 50 років?

Більше білка

Старість супроводжується втратою м’язової маси. Дослідження показують, що після 30 років людина починає кожні десять років втрачати від 3 до 8% маси м’язів, ця цифра різко збільшується після 60 років. До 80 років жінки можуть втратити майже половину маси скелетних м’язів. Причина цього криється в зниженні фізичної активності і скороченні споживання білка. Ось чому варто включити в раціон продукти, багаті білком, інформує Ukr.Media.

Більше кальцію

Вікові зміни стосуються і кісток. У людей після 50 років починає активно знижуватися щільність кісток, що робить їх схильними до остеопорозу. Особливо часто подібна проблема трапляється у жінок, через те, що в організмі скорочується вироблення естрогену в період менопаузи. Цей гормон, захищає кістки від травм. Щоб уберегти себе від переломів, жінки повинні вживати більше продуктів, багатих кальцієм. Добова потреба в кальції для жінок старшого віку -1200 мг.

Менше солі

Жінкам після 50 років важливо перестати досолювати їжу і відкласти сільничку подалі зі столу. Високе споживання натрію може збільшити ризик інсульту та гіпертонії. Щоб надати страві насичений смак і аромат, краще використовувати різноманітні трави і спеції.

Більше вітаміну B12

Крім іншого старіння негативно позначається на роботі головного мозку. Для людей старше 50 років, які харчуються неправильним чином, властиві забудькуватість, туман в голові і зниження здатності концентруватися. Щоб мозок працював так само, як і раніше, потрібно додати в раціон вітамін B12. Він переважно присутній в продуктах харчування тваринного походження.

Більше вітаміну D

Велика кількість людей стикається з дефіцитом цієї важливої поживної речовини. Головне його джерело — сонячне світло. Вітамін D необхідний жінкам старше 50 років, оскільки він запобігає захворюванням серцево-судинної системи, остеопорозу, цукровому діабету, онкологічним захворюванням і ожирінню.