ГоловнеСвіт

Індія призупинила експорт вакцини AstraZeneca — ЗМІ

Індія призупинила експорт COVID-вакцини AstraZeneca, виробленої Індійським інститутом вакцин, щоб вакцинувати нею своїх громадян. Про це з посиланням на два джерела повідомляє Reuters.

За даними МЗС Індії, вже завтра поставки вакцини від Covid-19 за кордон припинять, оскільки країна зіткнулася з новим сплеском захворюваності і має намір розширити кампанію з вакцинації населення.

«Все інше відійшло на другий план, принаймні на деякий час», — заявило одне з джерел.

Влада Індії дозволила з 1 квітня вакцинацію всіх жителів країни старше 45 років. Для цього у Serum Institute of India замовили близько 141 млн доз.

«Ніякого експорту, нічого до того часу, поки ситуація в Індії не стабілізується. Уряд не буде ризикувати, коли так багато людей потребують вакцинації в Індії», — пояснив другий співрозмовник Reuters.

Крок вплине на поставки вакцини в рамках міжнародної ініціативи COVAX, підтримуваної ВООЗ. На цей момент COVAX отримав 17,7 млн ​​доз вакцини AstraZeneca від Serum Institute of India.

Зазначається також, що індійський виробник вже затримав поставки в Бразилію, Великобританію, Марокко і Саудівську Аравію.

Нагадаємо, що ЄС посилює правила експорту вакцин. Поставки за кордон можуть бути припинені, якщо країни-виробники вакцин, такі як Великобританія та США, заборонять експорт до ЄС.

Раніше голова медкомітету Верховної Ради Михайло Радуцький заявив, що постачання CoviShield в Україну можуть відкласти. Вакцину від коронавірусу індійського виробництва можуть не привезти в Україну через розгорнуту проти неї інформаційну кампанію.