ГоловнеСвіт

Іран заявив про узгодження скасування секторальних санкцій

На переговорах щодо іранської ядерної програми у Відні погодили скасування всіх секторальних санкцій. Про це заявив офіційний представник МЗС Ірану Саїд Хатібзаде.

«На сьогодні погоджено скасування всіх секторальних санкцій, включаючи санкції в енергетичній сфері», — сказав він, уточнивши, що йдеться про фінансову, нафтову та транспортну сфери.

«Немає домовленостей про щось за межами ядерної угоди, оскільки Спільний всеосяжний план дій не підлягає перегляду і обговорюється повна реалізація СВПД», — додав він.

Відзначимо, що крім секторальних санкцій, проти Ірана діють ще персональні, введені відносно іранських фізичних і юридичних осіб.

«З питань [переговорів] має бути ухвалено політичне рішення в столицях [країн — учасниць діалогу]. Якщо це станеться, то повернення до ядерної угоди можливо», — додав Хатібзаде.

Крім того, глава МЗС Ірану відкинув заклик G7 про необхідність припинити розвиток ракетної програми.

«У жодній із частин резолюція 2 231 не обмежує ракетну програму Ірану. У цій резолюції йдеться про проектування ракет, здатних доставляти ядерний, і Іран не здійснює діяльність на цьому напрямку… Краще б глави цих держав працювали над виконанням власних зобов’язань і припинили втручання у внутрішні справи країн регіону», — сказав він.

Раніше в МАГАТЕ заявили, що запаси збагаченого урану в Ірані перевищили дозволений обсяг у 16 разів.