Світ

Ізраїль і США розробляють новий протиракетний комплекс

Управління з протиракетної оборони (ПРО) міністерства оборони Ізраїлю починає спільно з Агентством із ПРО США розробку системи Arrow-4 (Стріла-4). Про це повідомила прес-служба ізраїльського Міноборони.

«Управління з протиракетної оборони Міноборони Ізраїлю і Агентство із ПРО США почали розробку системи Arrow-4, яка стане наступним поколінням ендо- екзоатмосферних перехоплювачів у системі озброєння Arrow, яка сьогодні складається з перехоплювачів Arrow-2 і Arrow-3. Arrow-4 призначена для протистояння широкому спектру загроз в регіоні і замінить Arrow-2 протягом наступних десятиліть», — йдеться в повідомленні.

Міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц заявив, що розробка системи Arrow-4 призведе до технологічного стрибка, що підготує країну до майбутніх загроз на Близькому Сході і за його межами.

Зараз багаторівнева система протиракетної оборони Ізраїлю складається з чотирьох елементів: Залізний купол, Праща Давида, Arrow-2 і Arrow-3. Система ПРО Arrow перехоплює балістичні ракети і ракети великої дальності, установка Праща Давида — ракети від малої до середньої дальності, а система ППО Залізний купол — ракети малої дальності і мінометні снаряди.

Система Arrow-2 була поставлена ​​на озброєння Армії оборони Ізраїлю в 2000 році, про її перше бойове застосування повідомлялося в березні 2017 року. Перший протиракетний комплекс Arrow-3 був переданий на озброєння ВПС Ізраїлю в січні 2017 року.

Нагадаємо, в січні в Україні почалося виробництво ракетних комплексів Нептун, призначених для знищення кораблів. Дальність стрільби ракет — до 300 кілометрів. ЗСУ отримають пускові установки, що заряджають машини і рухомий командний пункт.