Соціум

Колишній прем’єр Грузії передав $1,5 млрд на благодійність

Глава правлячої в Грузії партії Грузинська мрія мільярдера Бідзіна Іванішвілі заявив про рішення піти з політики. Також він повідомив, що перевів частину активів на баланс заснованого ним же благодійного фонду Карту.

«Вважаю, що моя місія виконана. Я прийняв рішення остаточно відійти від політики і повністю залишити кермо влади. Я покидаю як пост глави партії, так і саму партію», — йдеться в поширеній заяві Іванішвілі.

А в інтерв’ю грузинському виданню Entrepreneur Sakartvelo Іванішвілі відзначив, що фонду передані активи на $1,5 млрд, у їх числі — туристичні об’єкти, комерційна нерухомість, офіси, земельні ділянки в Тбілісі і регіонах Грузії.

«У мене і моєї дружини в розпорядженні залишається $200 млн, які були, крім цих $1,5 млрд, у якості вільних коштів. Також я залишаю своїм дітям стільки коштів, скільки потрібно, щоб вони не втратили мотивацію створювати щось нове, повністю усвідомлювати і розвивати себе», — сказав Іванішвілі.

Коментуючи питання про реакцію його дітей, Іванішвілі відповів, що вони повністю розділяють його підхід і схвалюють це рішення.

Заснований Іванішвілі в 1995 році благодійний фонд Карту за ці роки здійснив проекти в різних сферах на суму більше $3 млрд.

Іванішвілі розбагатів у Росії в 1990-ті роки. У різний час він займався металургійним бізнесом, а також операціями у сфері нерухомості й у фінансовому секторі. Він є найбагатшою людиною в Грузії. Forbes раніше оцінював статки Іванішвілі приблизно в $5,5 млрд.

Як відомо, Грузинська мрія прийшла до влади в 2012 році. У 2013 році підтриманий цією партією кандидат, Георгій Маргвелашвілі, був обраний президентом Грузії. Іванішвілі займав пост прем’єра країни в 2012-2013 роках.

Нагадаємо, у 2013 році Іванішвілі заявляв, що має намір піти з влади через кілька днів після того, як чинний президент Михайло Саакашвілі покине свій пост і відбудуться нові вибори. Він опублікував великий відкритий лист до грузинського суспільства, у якому підтвердив свій намір залишити пост глави уряду і взагалі залишити політику після президентських виборів.