ГоловнеПолітика

Кулеба: Перемир’я на Донбасі трималося до грудня

Оголошене в середині минулого літа перемир’я на Донбасі трималося до зими, але потім у «Москві щось змінилося». Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Liberation.

Він запевнив, що Україна не прагне до ескалації конфлікту на Донбасі і схильна до дипломатичного вирішення ситуації.

«Ми відкриватимемо вогонь тільки в тому випадку, якщо є загроза нашим військам на землі або якщо вони будуть атаковані… ніякого підкріплення з метою переходу в наступ ми не здійснюємо, крім звичайних військових ротацій. Але якщо один з наших убитий, ми маємо право захищатися», — заявив міністр.

За його словами, за допомогою загострення на Донбасі намагаються налякати владу України, щоб зробити її більш гнучкою у переговорах.

«Росіяни використовують цю ескалацію, щоб зміцнити свої позиції в нормандському форматі. Потім це послання для західних країн загалом, відповідь на санкції, прийняті проти Москви за поводження з Олексієм Навальним. Послання таке: що б ви не робили, ми робимо те, що хочемо. Таким чином, те, що відбувається, виходить далеко за межі України», — зазначив Кулеба.

Відзначимо, за час перемир’я, з 27 липня 2020 року, через обстріли на Донбасі загинули 28 військових. З них 23 цьогоріч. Тільки з 26 березня — 10.