ГоловнеПолітика

Кулеба розповів про переговори Центральноєвропейської п’ятірки

Голови МЗС п’яти країн Центральноєвропейської п’ятірки та України на переговорах у Братиславі обговорили питання вакцинації, забезпечення мобільності громадян і загрозу з боку Росії. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній прес-конференції.

За його словами, учасники зустрічі зосередилися на двох основних питаннях, перше з яких стосувалося пандемії. Зокрема, глава українського МЗС розповів колегам, що пріоритетами України є вакцинація, забезпечення мобільності громадян, а також підтримка бізнесу, підприємців та експортерів.

«Це ті три сфери, де Україна хоче співпрацювати з членами Центральноєвропейської п’ятірки, з нашими добрими сусідами і партнерами з Євросоюзу, щоб забезпечити вакцинацію, сприяти свободі пересування і сприяти торгівлі та економічного полегшення для нашого бізнесу», — сказав Кулеба.

Він додав, що другим питанням, на яке міністри звернули особливу увагу, було розгортання військ Росії на кордоні з Україною і на окупованих територіях.

«Я вдячний всім країнам Центральноєвропейської п’ятірки за рішучу підтримку територіальної цілісності і суверенітету моєї країни в межах її міжнародно визнаних кордонів», — підкреслив український міністр.

Кулеба додав, що в останні тижні в Україні мали можливість «відчути цю підтримку не тільки на словах, але і в готовності запропонувати нам практичну допомогу».

«Я повідомив міністрам, незважаючи на заяви Росії про виведення своїх військ з кордону з Україною, загроза нових військових провокацій залишається неминучою, і дуже велика кількість російських військ і військової техніки залишається уздовж кордонів України і на окупованих територіях», — заявив глава МЗС.

Він також ознайомив колег з українською ініціативою Кримська платформа і подякував їм за «дуже продуктивну і відкриту розмову за всіма темами».